Usmanov ne želi da proda svoje deonice

Ališer Usmanov, uzbekistanski tajkun, izjavio je da nema nameru da prepusti svojih 30% akcija Arsenala trenutnom većinskom vlasniku Stenu Krenkeu.

Krenke je poslao ponudu Usmanovu za njegovih 30% akcija, čijom kupovinom bi imao više od 90% ukupnog vlasništva kluba, i pretpostavlja se da bi lako došao i do preostalih deonica. Naime, navijačima Arsenala se ova ideja ne sviđa, jer bi klub u tom slučaju mogao biti skinut s berze i njegovo sedište (naravno ne i sam klub) premešteno u SAD.

Celokupno saopštenje Ališera Usmanova:

U poslednjih par dana čujem spekulacije o prodaji mog dela akcija Arsenala. U tom svetlu, razumem i uznemirenost navijača Arsenala. Želim da bude jasno da ne planiram da prodam svoj udeo u klubu, i da o tome neću razgovarati s Krenkeom. Od početka mog boravka u Arsenalu moje namere su dogoročne, i moja namera se ne menja, a to je da proširujem svoj udeo i postanem većinski vlasnik.

Ovo se i jeste dogodilo pre nekog vremena, kada sam od svog poslovnog partnera Farhada Moširija kupio njegovih 15%, i time došao do trenutnih 30%. Takođe, ja sam spreman da kupim i ostale akcije, želim da platim tržišnu cenu, koja je dve milijarde funti.

Uvek sam bio, i biću, veran navijač Arsenala, i svoj udeo u vlasničkoj strukturi vidim kao važan aspekt u odbrani interesa navijača i samog kluba. Odavno je poznato da se ne slažem s trenutnom politikom vođenja kluba, da nemam glas u Upravnom odboru, i da bih, kada bih imao priliku, vodio klub drugačije.

Želim da uverim navijače da sam otvoren za razne scenarije koje budućnost može doneti: konstruktivna saradnja s trenutnim većinskim vlasnikom, kupovina njegovih deonica, i, ukoliko se pojavi neko ko deli moju viziju za budućnost kluba, prodaja mog dela akcija.

Za sada se čini da je to – to. ‘Hladni rat’ za vlast u Arsenalu će se nastaviti još neko vreme.