Krenke poslao ponudu Usmanovu za njegov deo akcija

Većinski vlasnik Arsenala Sten Krenke poslao je ponudu od oko 525 miliona funti Ališeru Usmanovu za njegov deo akcija londonskog kluba.

U maju je Uzbekistanac ponudio Krenkeu da otkupi njegov deo, što je ovaj odbio i sada uzvratio kontra ponudom od oko 28 000 funti po akciji.

Amerikanac poseduje 67% vlasništva u klubu, a Usmanov 30,4%. Ostatak akcija je u vlasništvu manjinskih akcionara, od kojih neki svoj vlasnički udeo poseduju već decenijama. U slučaju da Uzbekistanac prihvati ponudu, Krenke bi sa preko 97% vlasništva u klubu bio u poziciji da potpuno izostavi transparentnost u poslovanju, bez obaveze javnog objavljivanja finansijskih izveštaja, uz čak premeštanje poslovanja na tlo Amerike.

Zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja i mogućnosti da klub praktično bude u vlasništvu jednog čoveka istakao je i Arsenal Suporters’ Trust (AST), koji je već inicirao razgovore sa predstavnicima Ališera Usmanova, u isto vreme apelujući na njega da ne proda svoj udeo u klubu.

„AST i dalje smatra da ja Arsenal previše važan da bi bio u vlasništvu jednog čoveka. Najbolji vlasnički model za Arsenal je da navijači budu uključeni u vlasničku strukturu kao akcionari. Razumemo da je bilo koja akcija kluba na prodaju ukoliko za istu stigne odgovarajuća ponuda, ali ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju koji bi doveo da klub bude u vlasništvu jednog čoveka“, kaže se u saopštenju AST-a.