Venger: Zašto je kup prioritet za nas?

Kao najuspešniji trener u istoriji engleskog kupa, laskava titula koju deli sa Džordžom Remzijem koji je sa Aston Vilom takođe osvojio šest trofeja u kupu, Venger je pravi sagovornik na temu šta čini FA kup tako posebnim. Na pitanje da li je takmičenje u kupu izgubilo malo od svog sjaja u poslednjih nekoliko godina – njegov odgovor je bio nedvosmislen.

„To je veliki prioritet za nas. Kroz istoriju smo pokazali da nam je stalo do njega, i to je ogromno takmičenje za sve. Osvojiti FA kup je cilj svake godine. Dobro znamo da je nakon gustog rasporeda u božićnom periodu utakmica trećeg kruga uvek neizvestan meč. Zato verujem da je mentalni izazov za timove Premijer lige da se dobro pripreme kako ne bi doživeli neprijatno iznenađenje – posebno kada gostujete timu iz druge lige, jer je to uvek teško.

To je debata svake godine [o tome koliko je FA kup poseban]. Ja lično nemam poseban odgovor, ali kada dođu april i maj i timovi idu na Vembli, to je nešto posebno. U januaru, ljudi još ne znaju da li mogu da ga osvoje ili ne. To je naročita prilika, izuzetan trofej u svakoj zemlji, svi žude da osvoje kup. Verujem da je isti takav naboj i dalje prisutan u Engleskoj. Možda je u prošlosti bio čak i značajniji, jer evro kupovi nisu bili toliko značajni, ali za mene je to poseban događaj.“