Pobeda nad Svonsijem posle preokreta

Stadion: Emirati

Poseta: 59.493

Arsenal: Čeh, Kosjelni, Mertesaker, Monreal, Kolašinac (Holding 78), Džaka, Remzi, Beljerin, Sančez, Ozil, Lakazet (Žiru 81); menadžer A. Venger

Fabijanski: van der Horn (Dajer 82), Fernandez, Mouson, Klukas, Kerol (Mekbarni 84), Fer, Ki, Noton, Auje (Narsing 81), Abraham; menadžer P. Klement

Sudija: L. Mejson

Strelci: Kolašinac (51), Remzi (58) za Arsenal, Klukas (22) za Svonsi

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 69% : 31% Svonsi

Šutevi: Arsenal 17/5 : 4/2 Svonsi

Korneri: Arsenal 5 : 2 Svonsi

Ofsajdi: Arsena 2 : 1 Svonsi

Faulovi: Arsenal 9 : 9 Svonsi

Dodavanja: Arsenal 804 : 298 Svonsi

 

Arsenal je ostvario pobedu kojom je održao korak sa vodećim ekipama. Tokom meča Arsenal je pokazao dva lica, jedno bledo neubedljivo i drugo ofanzivno, borbeno, pobedničko. U meč protiv Svonsija ušli smo sa istim timom koji je demolirao Everton, ali sa znatno drugačijim tempom. Bilo je to sporo prvo poluvreme, protivnik je „parkirao autobus“ ispred svog kaznenog prostora, približio srednju liniju odbrani, a mi smo imali posed koji je premašio 2/3 vremena, ali bez pravih prilika. „Rukometnim“ napadima pokušavali smo da otvorimo protivnika, potpuno bezuspešno. A onda tačno na sredini prvog dela igre usledio je hladan tuš. Jedna izgubljena lopta (možda uz faul), jedan odličan pas i jedan gol zaostatka za Arsenal. Pravi šut, jedan od tek dva u okvir gola u ovom delu meča, uputio je Sančez u 41. minutu, ali je Fabijanski bio pripravan. Do odlaska na odmor Svonsi je bio taj koji je imao šut odluke u 45. minutu nakon, po meni, faula nad Mertesakerom, ali je Čeh pokazao zašto je vrhunski golman.

Poluvreme je bilo vreme gorkih podsećanja na sve one utakmice koje smo na ovaj način gubili ili završavali samo nerešeno. Ipak, ovog puta se dogodilo nešto novo. Arsenal je istrčao samouveren i odmah iz druge prebacio u petu brzinu. Kada se tako igra i kada se tako pristupa meču, rezultat ne može da izostane. U šestom minutu nastavka Kolašinac je zabio gol za izjednačenje. Nov hladni tuš, izbegnut je samo zbog ofsajda igrača Svonsija tek minut vremena od izjednačenja. Bez obzira na to Arsenal nastavlja sa ofanzivom, Kosijeni šutira pored gola u 55. minutu, a u 58. Remzi postiže pobedonosni gol, na asistenciju Kolašinca. U 60. minutu Arsenal je možda mogao i do trećeg gola, ali lopta je bila samo jedna, a njih dvojica – Remzi i Sančez. Lakazet je pokušao u 64. iz okreta, ali je pogodio Fabijanskog. Možda najlepša akcija na meču je bila u 66. minut, kada su se igrači Arsenala brzo prebacili iz odbrane u napad, Remzi je dijagonalom tražio Beljerina, koji u padu šutira, ali preko gola. Posle toga, voljni momenat je opao, a meč je rutinski priveden kraju. Do kraja vredan pomena bio je još samo Žiruov pokušaj iz 89. minuta.

Znači može bus da se „isparkira“…recept zapisati i primenjivati kad god se ukaže prilika i to obavezno od prvog minuta. Od prvog minuta prvog poluvremena. I bol u slepoočnici će biti tek puka uspomena.