Najbogatiji Afrikanac planira kupovinu Arsenala

Aliko Dangote, najbogatiji čovek Afrike, planira da kupi Arsenal u roku od četiri godine. Dangote, Nigerijac čije se bogatstvo procenjuje na 10,9 milijardi američkih dolara, objavio je svoju želju prošle godine. Kako javlja Blumberg, on kaže da mora da sačeka da razvije još nekoliko poslova, i da mu se isplate investicije u gasovode i naftne rafinerije, pre nego što pokuša kupovinu fudbalskog kluba.

U intervjuu za Blumberg TV, održanom u Njujorku, on je rekao: „Nema sumnje (da ću kupiti taj klub). Nije problem novca, već što trenutno imam druge prioritete. Vetrovi mi sada duvaju u grudi, moram sačekati da se oni okrenu, počnu da mi duvaju u leđa, i tada ću moći da se posvetim Arsenalu.

Dangote, koji za sebe tvrdi da je navijač Arsenala, je ove godine već izgubio 4.4 milijarde dolara, uglavnom zbog devalvacije nigerijske valute. Većina njegovog bogatsva uložena je, i dolazi iz ‘Dangote Cement Plc’, čije deonice na berzi su takođe u padu. Akvizicija Arsenala bi od njega napravila prvog afričkog vlasnika nekog PL kluba.

„Ne želim da kupim Arsenal i da onda oni nastave kao i do sada. Želim da ih kupim, i preokrenem klub. Vodio sam veoma uspešne biznise, i smatram da na isti način mogu da vodim i fudbalski tim.“

Trenutni vlasnik Arsenala, Amerikanac Sten Krenke, nekoliko puta je ponovio da nema želju da prodaje klub.