Čekić i nakovanj

Neko reče – Sveci moraju pasti. Ne znam samo odakle da padnu. Sa kog to drveta treba da padnu…i kako da padnu. Nikako, eto kako. Ovo se zove udarac u mošnice pa kada se sagnete od bola onda vas roknu nogom u vugla. I to dođu kod vas na gajbu pa vas prebiju. Pa onda zapale pljugu, otvore hladno pivo, upale televizor i gledaju emisiju Znanje – imanje.

Adios Liga kupu, vidimo se ponovo sledeće sezone. Neće čika Venger nikada da osvoji taj kup, ja vam to kažem. Ili neće ili ne može. Kako god. Nije ni on kriv toliko koliko igrači koji su igrali. Sličan ili identičan tim bih i ja izbacio verujući, sa razlogom, da mogu da pobede, makar na smrdljive penale, Sautempton, koji je takođe došao u promenjenom sastavu. Venger je, to se jasno videlo, bio veoma besan zbog prikazane igre koja, kako reče, nije ličila na Arsenal. Ličila je na Kristal Palas.

Jasno je meni da neki Ganeri ne drže do Liga kupa i to je u redu. Ja ne spadam u tu grupu pogotovo ako postoje realne šanse da nam to bude i jedini trofej u sezoni. Da li ove sezone možemo da uzmemo Ligu šampiona? Gotovo nemoguće. Da li možemo da uzmemo Premijer ligu? Moguće ali jako, jako teško, naročito sada kada smo shvatili da Kasorle neće biti minimum tri meseca na terenu. Znači šta nam je ostalo – Liga kup i(li) FA kup. E sada nam je ostao samo FA kup. A Liverpul i Junajted su u polufinalu LK i najgore što može da nam se desi je da nikakav tim kao što je Junajted opet prođe bolje od nas, kada su titule u pitanju, kao što je to bio slučaj prošle sezone kada su uzeli FA kup.

Gibs, Dženkinson, Gabrijel, Remzi, Koklin, Elneni, Ivobi, Perez…Zar su to toliko bedna imena pa da ne mogu Satemptonu ni gol da daju i to na Ešburtonu?! Remzi, koji je na ovakvoj utakmici morao da bude lider nije bio spreman ni psa da vodi u šetnju a kamoli čitav tim u borbu za čast. Elneni, koji je ladno slagao Profesora neposredno pre tekme da je spreman da igra iako je pre toga ispolivao svlačionicu zbog stomačnih problema. Dženkinson, kome jednogodišnja pauza izlazi na nos i uši, Perez koji nije bio spreman ni kada je došao u Arsenal, pa nije ni sada…Nekada su naši, takozvani, drugi timovi tukli u kupovima prve postave premijerligaša bez većih problema. Nije više tako, odavno. Bili smo na korak do polufinala a sada smo na korak do provalije ako se ovaj poraz, prvi od 14. avgusta, pokaže kao uklet.

Da se ne bi pokazao kao uklet potrebno je pobediti, ne igrati nerešeno, već pobediti Vest Hem na njihovom novom stadionu. Vest Hem, koji je takodje ispao iz LK i koji igra loše, pogotovo u odnosu na prošlu sezonu. Jedan od razloga što igraju slabije je i prelaz, posle nešto više od veka, na novi, London stadion koji ima skoro isti kapacitet kao i Ešburton. Umesto Aptona koji je vonjao na ribu, vops i urin dobili su sterilno mesto. Džaba ti kapacitet kad nemaš dušu.

Moja sećanja na Vest Hem počinju još od klinačkih dana kada sam krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka počeo da se upoznajem sa pank muzikom a onda vrlo brzo i sa Oi pankom koji slušam i dan danas. Tada su The Business, Cock Sparrer i pogotovo Cockney Rejects bili povezani sa Čekićarima jer su svi, ili deo, tih bendova navijali upravo za Vest Hem i išli na Apton Park. Upravo su Cockney odsvirali Forever Blowing Bubbles u noći kada je Apton i definitivno otišao u istoriju a napravili su i posebnu pesmu i spot Goodbye Upton Park.

Kada pomislim na Vest Hem još jedno prijatno osećanje me obuzme a to je činjenica da su nam oni, od kada je Venger naš menadžer, redovne mušterije i samo pet puta smo u tom periodu izgubili od njih. Neverovatno ali istinito. U ovom trenutku se ne zna kome je pobeda potrebnija. Mi smo uzdrmani porazom u LK i moramo da se držimo vrha PL kako znamo i umemo, oni su takođe ispali iz LK i nalaze se skoro u zoni ispadanja i čisto sumnjam da žele da u drugoj sezoni novog stadiona igraju utakmice Čempionšipa.

Povreda Kasorle je težak udarac za nas i za njega. On je po meni jedan od najvažnijih ako ne i najvažniji šraf u mašini. Odigrao je deset tekmi ove sezone i sada čekamo, u najboljem slučaju, mart 2017. da se vrati na teren. Samo nebo zna šta će dotle biti. Debuši će odsustvovati još šest nedelja dok bi Velbek mogao da zaigra možda na početku naše FA kup kampanje, 7. januara.

Protiv Čekićara otvaramo decembar u kome ćemo igrati čak šest tekmi a samo dva puta biti domaćini. Decembar krije petnaest potencijalnih premijerligaških bodova. Koliko ćemo mi uzeti?

OOH TO BE A GOONAH!