Ornstin analizirao Arsenalov prelazni rok

Novinar BBC-a, i možda i najpouzdaniji ‘insajder’ za Arsenal, Dejvid Ornstin, ‘otvorio je dušu’ i za svoju kuću ispričao neke zanimljive detalje o prelaznom roku u Arsenalu. Kakvi su planovi postojali, kako se situacija razvijala, ko je bio na pragu odlaska iz kluba itd.

Njegove informacije prenosimo u celosti, bez izmena.

 • Arsenal je potrošio preko 100 miliona funti tokom leta 2016. i iz više izvora sam dobio informaciju da će još veći budžet biti dostupan za ovo leto.
 • U klubu kažu da je veliki deo tog budžeta otišao na transfer Aleksandra Lakazeta (50 miliona), i na plate Lakazeta i Kolašinca.
 • Za dalja pojačanja (Tomas Lemar iz Monaka je bio označen kao primarna meta) i za zadržavanje Sančeza, Okslejd-Čembrlena i Ozila – bila bi potrebna finansijska reorganizacija kako klub ne bi prekršio pravila PL o platama igrača.
 • Zbog ovoga, klub je obelodanio da je spreman da čuje ponude za sledeće igrače: Ščesni, Žiru, Vilšir, Elneni, Gibs, Čembers, Dženkinson, Akpom itd.
 • Ostvareni rezultati nisu bili sjajni: Žiru i Vilšir su odlučili da ostanu u klubu, Venger se predomislio oko Čembersa, Lukas Perez je tražio da ide, transfer Gibsa je trajao više nego što se to očekivalo, Gabriel je prodat, a zatim je i Mustafi tražio da ide. Arsenal se s tim slagao, jer je po mišljenju kluba igrač razočarao prošle sezone, ali nije uspeo da nađe zamenu pa je Mustafi morao da ostane.
 • U međuvremenu, neki igrači koji su bili planirani za budućnost su tražili da odu: Beljern je tražio transfer posle povratka s EP za mlade (Barselona), Okslejd-Čembrlen je odbio nov ugovor, a potom tražio transfer.
 • Okslejd je prodat za 35 miliona (+ bonusi), a novac je stigao i od transfera Ščesnog, Gabriela i Gibsa. Na osnovu ovoga, ispada da je Arsenal ostvario profit u ovom prelaznom roku, iako je nepoznato koliki procenat Oksovog transfera pripada Sutemptonu, kao igračevom bivšem klubu
 • Pred kraj prelaznog roka iz kluba su došle informacije da više nema para za ‘velike’ transfere. Ovo je rečeno novinarima, agentima, fudbalerima… Poslednjeg dana prelaznog roka napravljena je ponuda od 92 miliona eura za Tomasa Lemara, ali taj transfer bi bio ostvaren samo u slučaju da je Sančez prodat za 55, 60 miliona funti. Iz ovoga sledi da je Arsenalu preostalo 30-ak miliona funti. Ta sredstva su i dalje u klubu, i biće sačuvana za neki naredni prelazni rok.
 • Cilj kluba je da osvoji Premijer ligu, i, makar zvanično, oni veruju da mogu to da urade. U klubu znaju da finansijski ne mogu da se takmiče s Čelsijem i klubovima iz Mančestera, ali govore o Lesteru kao primeru uspeha bez ogromnih ulaganja. Pozicije na terenu koje je Venger identifikovao kao prioritetne su pojačane, ostali su Sančez i Ozil, a mnogi igrači koji nisu bili u prvom planu su napustili Emirejts. Zbog ovoga, u klubu smatraju da je tim jači nego prošle sezone. Postoji briga unutar kluba jer je vezni red ostao bez pojačanja. Venger je, navodno, pokušao nešto da uradi pred kraj prelaznog roka, ali je bilo prekasno.
 • Uprava kluba tvrdi da je zadovoljna prelaznim rokom, trenutnim timom, i da je optimistična na početku nove kampanje.
 • S vrha piramide se čuju glasovi da je vlasnik Sten Krenke gladniji nego ikad za trofejom, ali on definitivno neće davati finansijsku pomoć klubu. Veruje se da je klub u stanju da se bori za trofeje poslujući po trenutnom modelu poslovanja. Ostaje da se vidi, ukoliko ne bude trofeja, da li će model ‘samodovoljnosti’ biti prihvaćen i u budućnosti.

Za više informacija bliskih klubu, Ornstina možete pratiti na Tviteru: @bbcsport_david