Minus 8 u hladu

Prvih pola sata naše ovosezonske FA kup kampanje je počelo onako kako ne treba da počne. Drugoligaš Nort End se razgoropadio i napao veliki Arsenal. Dipdejl je goreo ne računajući onih šest soma Ganera koji su se čudili šta ih je snašlo. Venger se naljutio pa je rekao par stvari u poluvremenu i to je pomoglo tek da izjednačimo, prvim Remzijevim golom u sezoni. Na kraju se Preston umorio i dobili smo ih na čisto iskustvo. Da ne bi igrali revanš pobrinuo se prvo Rambo koji je poslao sjajnu loptu na Žirua, ovaj glavom ka Perezu koji povlači sa sobom dvojicu, ostavlja prostor za Olivijea, šalje mu štiklom loptu za šut i odbitak u mrežu – GOL! I sve to upravo ispred gostujućih Ganera.

To je FA kup. Pravo na nadu ima svako. Znali smo da tekma protiv solidnog drugoligaša neće biti mačji kašalj. Igra je bila, najblaže rečeno, neubedljiva ali jedino što se računa je prolaz dalje. Naravno, ako nastavimo u FA kupu sa ovakvom igrom ispašćemo možda već u sledećoj fazi jer idemo ili u Sautempton ili u Norič. Ove sezone nam žreb – kuglice ne idu na ruku. Upravo su nas Sveci izbacili iz Liga kupa i to na Ešburtonu i osveta je ono što čekamo. Osveta, bre! Koga god da izvučemo biće veoma teško. Ostali favoriti će imati uglavnom daleko lakše protivnike ali tako je kako je. Uostalom, pre tri godine smo morali da izbacimo i Sparse i Liverpul i Everton da bismo uzeli FA kup. Jedna od svetlijih tačaka na Dipdejlu je bio ulazak u igru Velbeka posle osam meseci pauze. I zamalo da im ga uvali.

Žiru je opet pokazao koliko je bitan igrač. Baja ne samo da daje golove nego i učestvuje u akcijama u kojima daje golove. Kada je jedan Anri postizao i svoje najnespretnije golove to je izgledalo kao balet. Žirua ne zanima umetnički dojam. Zabija nogama, glavom, ramenom, trepavicom ili onako kao protiv Palasa, kako stigne, samo da uđe u mrežu. Vidno fizički jači nego prošle sezone, trči naokolo, razgrće protivnike, baca ih na sve strane ili se odbijaju od njega. Zlata vredan igrač koji nas je nekoliko puta ove sezone spasao golovima pred sam kraj mečeva.

Uopšte, ove sezone smo u čak sedam tekmi izbegli poraz ili pobedili golovima posle 85. minuta. Dobro je što ove sezone uglavnom odbijamo da izgubimo ali neka malo razmisle i o psihološkom uticaju koje takvi scenariji imaju na navijače a i strah me je da se ne pretvorimo u Junajted koji je pod Fergusonom milion puta vadio bodove u poslednjim sekundama. Doduše, najčešće sa dvanaest igrača.

Žiru je na Dipdejlu bio i naš kapiten, ko zna koji po redu u poslednjih desetak godina. Venger smatra da je dobro da rotira kapitensku traku ali ja sam ipak pobornik starog sistema. Po meni kapiten mora da bude jedan igrač i to na duže staze. Da se stalno zna ko je gazda na terenu a ne da se gazde menjaju svaki čas. Onda niko nije pravi gazda. Najidealnije je da to bude grlati štoper koga mi trenutno nemamo. Centralni bekovi se po pravilu najređe povređuju i imaju, uz golmana, i najbolji pregled igre. Takav je uostalom bio slučaj i sa velikim Adamsom koji je bio naš kapiten punih četrnaest sezona. Ne očekujem da više ikada neki fudbaler kod nas nosi traku ni približno toliko dugo ali makar da veže pet, šest sezona. Mada kakve probleme sa povredama imamo poslednjih deset godina i jeste teško da neko bude duže vreme kapiten. Ipak, to skakanje trake sa ruke na ruku mi deluje pomalo neozbiljno a kad samo pomislim da su kapitensku traku u Arsenalu nosili i jedan Galas, Fabregas i Van Pi*ka osetim sramotu.

Tri musketara su na kratko odložili mačeve, uzeli olovke u ručice i produžili ugovore. Alal vera na potpisima. Najsrećniji je verovatno Koklin koji je pre dve godine igrao za Čarlton razmišljajući kuda dalje da krene a onda…

Posle šest dana odmora idemo na Liberti. Svonsi ima velike probleme ove sezone ali smo mi imali probleme sa njima u poslednje dve godine. Na poslednjih šest mečeva smo ih dobili samo dva puta. Od pre desetak dana ih vodi Klement, dugogodišnji Anćelotijev asistent. Šteta što Bob nije ostao još neko vreme da ih nakantamo. Sada će biti teže. Ipak, nekako mora da se pobedi u 87. minutu jer nam Čelsi beži osam bodova. Nedostižno? Verovatno ali nada poslednja strada. Ovo kolo može biti jako bitno jer Siti ide na Gudison, Čelsi ide kod prošlosezonskih šampiona (!?) dok Skauzeri idu na Traford.

Sam kraj sezone donosi moj rođendan, 20. maja, a samo dan kasnije i poslednje kolo u PL protiv Karamela i Tvin Piks premijeru. Auuuu, sine! Da li će biti dvostruko ili trostruko slavlje?

S poštovanjem, Jason Voorhees.

OOH TO BE A GOONAH!