Najava utakmice 2. kola: Stouk Siti – Arsenal

Gostovanja Stouku u prethodnim godinama su predstavljala svojevrstan bauk za ekipu Tobdžija. Stouk je u prethodnih 7 domaćih utakmica protiv nas izgubio samo jednom. Skor je 3 pobede domaćina, 3 nerešena rezultata i 1 pobeda gostiju, koju smo napokon ostvarili prošle sezone. Tada su Ozil, Sančez i Žiru (2 gola) potopili domaćine rezultatom 4:1. Bila je to naša prva pobeda na njihovom terenu još od februara 2010. godine! Tako dug period bez pobede Arsenala, iako su nam oni redovne mušterije na Emirejtsu, je uticao da ovo gostovanje važi za „ukleto“.

Ipak mnogo toga se promenilo u međuvremenu. Stouk više nije ekipa koju je (m)učitelj anti-fudbala Toni Pjulis uspostavio i bazirao sa ciljem da fizički maltretiraju protivnika i ne dozvole mu da se razigra, dok se u napadu fokusirao isključivo na visoke lopte i centaršuteve koje kupe korpulentni napadači. Ovakav stil igre uz izuzetnu organizaciju i postavku tokom svakog prekida, pa i auta, nikako nije odgovarao Arsenalu. Ne samo Arsenalu, svi su se mučili sa njima, ali mi pogotovo. Ne znam tačno čiji protivnički golman je istrčao van šesnaesterca samo da bi izbacio loptu u korner i na taj način sprečio aut. Zvuči nebulozno, ali kada se ima u vidu da bi loptu iz auta ubacivao Rori Delap, onda ima smisla. Kažem Stouk više nije ta ekipa, Mark Hjuz je rešio da spusti loptu na zemlju i doveo igrače koji mogu da uspostave pas igru. Krkić, Šaćiri, Afelaj, Arnautović, pa i Alen – koga je nesrećni Brendan Rodžers svojevremeno nazvao Velškim Ćavijem – svi oni su dovedeni sa tom namerom. Raskrstiti sa Pjulisovom zaostavštinom i krenuti novim putem. Učiniti Stouk atraktivnom i gledljivom ekipicom koja može da se umeša u borbu za Evropu. Interesantan je podatak da trenutno imaju najviše osvajača Lige Šampiona u svom igračkom kadru, više od bilo kog premijerligaškog kluba. Nažalost po njih, to samo po sebi nije dovoljno da bi i zaigrali u evropskim takmičenjima.

Ne verujem u „bauk“ timove previše. Ostvarili smo ubedljivu pobedu tamo (prošle sezone) i to bi trebalo da nas inspiriše. – Venger

S druge strane, utisak je da ni Arsenal više nije ona krhka ekipa, koju može da maltretira fizički jači protivnik. Prošlo je vreme Denilsona i Klišija, sada su tu fajteri Kosjelni, Mustafi, Kolašinac, Džaka, Kokelan, Žiru, Velbek, Sančez i nikome nije prijatno da se nadmeće sa njima. Sigurno je da na mentalnom planu možemo da polemišemo o tome koliko smo jaki, ali fizički više nismo u podređenom položaju.

Pobeda koju smo ostvarili u prvom kolu pokazala je da se možda i na ovom drugom planu stvari menjaju, i da se ne predajemo baš tako lako. Sigurno ekipi dosta znači to što je uspela da savlada Lester sa 4:3 posle nekoliko preokreta. Činjenica da smo primili tri gola nije zabrinjavajuća s obzirom da smo igrali bez trojice ključnih defanzivaca. Stouk je poražen od Evertona na Gudison Parku rezultatom 1:0 i tražiće put do prve pobede u novoj sezoni. Zuma, Šoukros, Martins Indi uz Pietersa i Diufa formiraće petočlani zid ispred sjajnog Batlenda. Alen i iskusni Flečer su tu da popune svaku rupu na terenu i omoguće ofanzivnim igračima poput Šaćirija i Čupo-Motinga da se razigraju. Pojačanje iz PSŽ-a Hese Rodrigez bi takođe mogao da dobije šansu i zabeleži debi u dresu Stouka.

Nama se vraćaju Mustafi i Kokelan, kao i kapiten Pera koji se oporavio od povrede glave. Mislim da ćemo sigurno videti nekog od dvojice štopera na terenu, ako ne i obojicu. Možda bih dao prednost kapitenu, koji je ipak odradio kompletne pripreme i duže je u trenažnom procesu od Mustafija. Ovo bi trebalo da uslovi pomeranje Kolašinca napred, gde će moći da rovari uz levu aut liniju noseći usput protivnike i sve pred sobom. U vezi očekujem Džaku i Remzija a ispred njih Ozila, Lakazeta i Žirua. Mislim da će Lakazet igrati nešto više po strani i na taj način ustupiti centralnu poziciju Žiruu, koji je fizički jači i viši, i lakše će se nositi sa kostolomcima poput Šoukrosa, Indija i Zume.

Pet prethodnih duela pripalo je Tobdžijama, a Stouk je poslednji put na ovom stadionu slavio u decembru 2014. Ciljamo drugu pobedu i ako da bog svih šest bodova iz prve dve tekme, nešto što nam nije pošlo za rukom još od sezone 2009/10.

COYG

 

Datum: 19.08.2017.

Vreme: 18:30h

Stadion: Bet365 Stadion

Mogući sastavi

Stouk Siti: Batlend, Zuma, Šoukros, Martins Indi, Diuf, Alen, Flečer, Pieters, Šaćiri, Čupo-Moting, Beraino

Arsenal: Čeh, Holding, Mertezaker, Monreal, Beljerin, Remzi, Džaka, Kolašinac, Ozil, Lakazet, Žiru

Povrede i suspenzije

Stouk Siti: Afelaj, Ajrlend, Muniesa, Engoj

Arsenal: Kosjelni, Vilšer, Sančez, Kazorla

Diskutujte o ovoj utakmici na našem forumu >