Završnica

Ulazimo u završnicu sezone. Ostalo je otprilike mesec i po dana do kraja i već sada možemo da konstatujemo da smo u dve kampanje omanuli, u FA kupu i žestoko u Premijer ligi gde smo na sramnom šestom mestu pa nam čak ni ta pozicija nije sigurna. Kiksnuli smo i u FA kupu ali zbog činjenice da smo taj kup osvajali čak tri puta u poslednjih pet godina taj kiks i nije veliki. U Liga kupu smo došli do finala što je dobar rezultat ali smo naleteli na značajno jačeg protivnika koji je samo nekoliko dana pre toga ispao iz FA kupa pa se nismo mogli ni nadati nečem većem.

Prvi na redu je Stouk pa CSKA, obe tekme u Londonu i vrlo je jasno, obe se moraju dobiti. Svi znamo našu istoriju sa ekipom sa Britanija stadiona i bilo bi jako lepo da ih mi poguramo ka Čempionšipu. Ništa bolje nisu ni zaslužili. U jako su lošoj formi i uzeli su samo tri boda na strani u poslednjih osam mečeva, bez pobede, a nas su poslednji put dobili u Londonu još 1981. U prvom delu sezone ih je vodio Sparki, legenda Junajteda (fuj) a sada ih vodi Lambert. Hjuz sada vodi Svece koje dočekujemo odmah posle Stouka pa je moguće da i uz našu pomoć oba tima koje je vodio ove sezone ispadnu iz PL. Fudbalski mag, nema šta.

Taj meč bi trebalo da bude fina uvertira za Ruse koji će verovatno da se zabunkerišu i da čekaju revanš. Ako smo dvomeč sa Milanom završili već u prvoj tekmi u Italiji, red bi bio da i ovaj dvomeč rešimo u prvom meču i to u Londonu iako svi znamo da neće biti nimalo lako pošto je ulog ogroman, pogotovo za nas jer je CSKA na putu da preko svoje lige obezbedi makar kvalifikacije za Ligu šampiona.

Glupo pravilo zbog koga Obamejang ne može da igra za nas u LE se od sledeće sezone ukida ali smo mi zbog toga dobrano osakaćeni u ovosezonskoj evropskoj kampanji. Ipak zdravstvena situacija je dosta dobra i igrači su uglavnom orni i odmorni a i Lakazet se vratio treninzima. Nema više čuvanja, čekanja, taktiziranja, sve karte se stavljaju na sto, najbolji, najsvežiji igrači moraju da igraju i da pokušaju da se izvade zbog svega lošeg što se poizdešavalo ove sezone a svašta je bilo.

Kao što sam rekao i prošlog puta april nam je prebukiran i igraćemo sedam ili osam mečeva do 29. kada na Trafordu zatvaramo taj mesec. Pored Rusa april nam je i mesec u kome ćemo igrati gotovo isključivo protiv ekipa koje se bore za opstanak u PL a znamo kako to može da bude neugodno. Barnli nas juri i u poslednjih šest mečeva su uzeli tri boda više od nas, danas su pobedili na Hotornsu a imaju i kvalitativno sličan raspored našem do kraja sezone. Dobra stvar je što ih dočekujemo pred sam kraj prvenstva pa, ako ne pre toga, da barem onda obezbedimo makar kvalifikacije za LE. U najgorem slučaju.

Prva tri aprilska meča igramo na Ešburtonu pa bi tu situaciju trebalo da iskoristimo jer znamo kakvi smo bili na gostovanjima ove sezone. Nikakvi, eto kakvi. Kao što znate pre nekoliko dana Elneni je produžio ugovor sa nama do 2022. i to je dobra vest jer se slažem sa Vengerom kada kaže da od Mohameda možemo tek da očekujemo dobrih stvari. Svaki tim koji drži do sebe treba da ima jednog Elnenija a mi eto imamo original. Ima tu još nekih ugovora koje treba regulisati pre svega kada su u pitanju Vilšir i Aron. Pominjao sam već Džeka koga sam ga svojevremeno otpisao kada je na sopstveni zahtev otišao u Bornmut i taj potez je ne samo bio prilično čudan nego mu nije ništa ni doneo. Ja mogu da razumem želju igrača da igra za svoju reprezentaciju ali se i vernost klubu mora nekako ukalkulisati u celu priču.

Pominje se rešenost Mislintata da žestoko promeni i pojača srce odbrane i srednji red i navodno se u njegov sistem ne uklapaju ni Džek ni Aron već bi on pre svega da dovede Maksa Majera iz Šalkea. Naravno za sve se prvo pita Venger ali neka vrsta čistke u Arsenalu je preko potrebna. Ne može više ovako. Vreme prolazi, godine prolaze i sve smo dalje od velikih trofeja. Neko će morati da prelomi. Barem bi tako trebalo da bude ali nije isključeno da leto protekne relativno mirno i da stanje ostane isto.

Moramo da sačekamo jer će na desetine igrača da bude povezano sa Arsenalom, Majer je tek jedan od njih.  Ovakvih i sličnih priča, verovatnih i malo verovatnih će biti mnogo do kraja sezone a naročito tokom leta. Treba imati u vidu da se igra i svetsko prvenstvo pa će tek posle tog takmičenja da krene prodaja i kupovina.

Ja se retko sećam svojih snova a i onih koje se sećam su retko o Arsenalu međutim pre nekoliko dana sam se setio sna – Igramo finale FA kupa sa Aston Vilom (ne ono od pre tri godine već neko novo) i tučemo ih sa 3 – 0 a onda samo nekoliko dana kasnije igramo finale za osvajanje PL (?) takođe sa Vilom ali se rezultat iz FA kup finala računa kao prva tekma. Na kraju osvajamo i PL jer se meč sa Vilom završio 0 – 0. Uraaaaaa!

A onda sam se naravno probudio…

OOH TO BE A GOONAH!