Venger: Kineskoj Super ligi će trebati godine da bi izgradila fudbalsku kulturu

Arsen Venger je pohvalio razvoj fudbala u Kini i nada se da će se i Indija uskoro pridružiti, ali je rekao da će potrajati dok ne budu zaista mogli da se nadmeću sa Premijer ligom. Januarskim prelaznim rokom dominiraju priče koje povezuju najveće zvezde u Premijer ligi – od Dijega Košta do Dimitrija Pajea – sa prelaskom za veliki novac u Kinu. Venger veruje da će Kini biti potrebne godine da izgradi fudbalsku kulturu koja će moći u potpunosti da se nadmeće sa onima u Evropi, ali upozorava na „opasnost“ ukoliko visina kineskih fudbalskih plata postane norma.

„Ne kreirate vrhunsku ligu na taj način. Kada želite da budete fudbaler prvo težite da igrate u najboljoj ligi sa najboljim igračima. Posle toga, želite da kombinujete igranje u najboljoj ligi sa najboljim igračima za maksimalni iznos novca. Ta kombinacija je trenutno najbolja u Engleskoj. Ali profesionalni fudbal je nastao u Engleskoj pre 150 godina. I još se trudimo, znate. Verujem da je proces stvaranja fudbalske kulture spor.

U Kini je to novost. Poznajem situaciju vrlo dobro, jer kada sam otišao u Japan 1995. profesionalni fudbal je postojao tek  tri godine. Očekujete odjek od ljudi koji nisu tamo; kultura profesionalnog fudbala nije tu. Tako da trebaće im vremena. Ali Kina je napredovala. Ona pokušava da promoviše fudbal i drago mi je da je fudbal postao popularan u Kini. Očekujem da će Indija uključiti takođe. Nadam se da će se to desiti.“

Opušten Vengerov stav je u suprotnosti sa brojnim komentarima koji vide ponude kao što je 52 miliona funti, 400.000 funti nedeljno za prelazak Oskara iz Čelzija u Šangajski SIPG kao narušavanje tržišta transfera. Osim toga, čak i ponuda za prelazak kineskog kluba je bila dovoljna da izazove sukob između igrača i klubova, kao što se veruje da je to bio slučaj kod Košte i Čelsija.

Venger veruje da takve ponude postaju problematične samo ako predstavljaju reper za čitavvu igru.

„Generalno igrači imaju danas sve, pa su srećniji nego pre 20 godina, a još više nego pre 40. Tretirani su veoma lepo, imaju fantastične prihode. Imaju slobodu kretanja kakavu mi nismo imali. Opasnost je da će igrači početi da traže novac koji je nerealan u Premijer ligi. Ako kineske plate postanu reper onda ne možemo da se takmičimo sa tim. Ali mi ne znamo da li će, u roku od 10 godina, Kina i dalje raditi to. Ponekad, ako je to politička odluka, to se može promeniti.“

Vengerovi instikti čini se da su potvrđeni. Izveštaji sugerišu da su promenjeni propisi koji regulišu kinesku Super ligu, sa 18 novih pravila donetih od strane zvaničnog sportskog organa kineske vlade. Jedno takvo pravilo predviđa da se „ultra-visoko plaćena“ pojačanja visoko oporezuju. Broj dozvoljenih stranih državljana u kineskoj Super ligi se smanjuje sa četiri na tri.