Tesna pobeda Arsenala

Stadion: Selhurst park

Arsenal: Čeh, Kosijelni, Mustafi, Čejmbers, Beljerin, Džaka (Mejtland-Najls 87), Vilšer, Kolašinac Ozil, Sančez, Lakazet (Kokelan 75); menadžer A. Venger

Kristal Palas: Speroni, Keli (Fosu-Mensah 80), Tomkins, Dan, Šlap, Loftus-Čik (Sako 70), Milivojević, Kabaj (Mekartur 53), Tauzend, Zaha, Benteke; menadžer R. Hodžson

Sudija: M. Oliver

Strelci: Mustafi (25), Sančez (62, 66) za Arsenal, Tauzend (49), Tomkins (89) za Kristal Palas

Žuti kartoni: Čejmbers (Arsenal), Zaha (Kristal Palas)

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 65% : 35% Kristal Palas

Šutevi: Arsenal 16/9 : 16/2 Kristal Palas

Korneri: Arsenal 4 : 5 Kristal Palas

Ofsajdi: Arsenal 3 : 1 Kristal Palas

Faulovi: Arsenal 7 : 12 Kristal Palas

Dodavanja: Arsenal 653 : 333 Kristal Palas

 

Novinari koji tumače vremensku prognozu imaju običaj da se često koriste floskulom koja otprilike glasi ovako „U danu za nama videli smo promenu sva četiri godišnja doba“. U sličnoj poziciji su i navijači Arsenala, jer tim za koji navijaju u toku jedne utakmice uspe da prikaže i trenutke čiste fudbalske lepote i lucidnosti, ali i momente teškog diletantizma, raspada sistema kao kule od karata i potpune dezorganizacije. Stari bardovi pisanog sportskog žurnalizma bi zaključili kako je svakom timu pripalo po poluvreme, ali je Arsenal ipak bio bolji za taj jedan gol.

Arsenal je započeo meč u jednom brzom i agresivnom tempu, mada sa dosta komplikovanja u završnici, dok se Kristal Palas opredelio da parira kontrama. Mnogo šuteva ka golu Kristal Palasa bilo je izblokirano. Do 25. minuta kada je Mustafi dao prvi gol, najlepša akcija je bila u 20. minutu kada su pasove izmenili Sančez, Ozil a šutirao Džaka. Mustafi je gol pogodio nakon šuta Lakazeta, kojem je prethodio slobodan udarac za Arsenal, preciznim udarcem tik uz stativu. Tu se nije stalo već se nastavilo sa napadima, a još jedna odlična akcija je viđena u 30. minutu, a akteri su ponovo bili Sančez i Ozil. Kristal Palas je tek povremeno dolazio u priliku da šutira ka Čehovom golu, ali je svih šest pokušaja završilo pored gola. Uprkos pokušajima napadača Arsenala, na odmor se otišlo sa minimalnim vođstvom.

Dobro znamo šta se dešava u svlačionici Arsenala – menadžer tihuje, a igrači međusobno ukazuju na eventualne greške i propuste, samoupravljanje doživljava renesansu. Šta se dešavalo u svlačionici domaćina ne znamo, tek na teren se vratio osokoljen tim domaćih, spreman da dođe do preokreta. Ipak, prvu šansu u nastavku meča je propustio Beljerin, danas ponovo neubedljiv. U 50. minutu posle brze akcije Palasa i „statiranja u kukuruzu“ defanzivne linije Arsenala rezultat je bio izjednačen. Posle primljenog gola usledilo je par teških minuta za Arsenal, čiji su se igrači načisto pogubili. Opsada Čehovog gola se završila tek deset minuta kasnije. I čim su linije bile uspostavljene, a u napadu se pristupilo jednostavnim rešenjima, došlo je do rezultatskog preokreta. Za vođstvo je bio dovoljan jak i precizan šut Sančeza, na asistenciju Lakazeta, u 62. minutu, a za pobedu izvanredno dodavanje Vilšera, za laganu egzekuciju majstora Sančeza. Opet se duh iz boce javlja u malom vremenskom intervalu, čisto da nas podseti zašto smo zavoleli Arsenal.

Napadi Arsenala jenjavaju, ali se kontrolom lopte lagano prilazi kraju meča…bar smo tako mislili. U poslednjih deset minuta, tačnije od kada je Milivojević fintom „prosuo“ Džaku pa sve do kraja Arsenal je bio izložen napadima Palasa, koji su krunisani golom posle kornera u 89. minutu. Kasno za pobedu, ali dovoljno za kidanje živaca navijača Arsenala.

Arsenal je završio meč sa istim brojem šuteva ka golu kao i protivnik, s tom razlikom što je domaćin čak deset puta pokušao u drugom poluvremenu! Da podsetim govorimo o Palasu, ne o Sitiju! Protivniku smo omogućili šuterski trening!!  Ležernost nakon povratka sa poluvremena, potpuni psihički krah kada smo primili gol, neumešnost da se meč privede kraju bez drame…samo su neke od slabosti koje  smo videli večeras. Pozitivna strana su nastupi Vilšira, Lakazeta, Ozila i Sančeza, i naravno osvojena tri boda.