Remi protiv Bornmuta

Stadion: Vitaliti

Poseta: 11.202

Arsenal: Čeh, Monreal, Mustafi, Kosjelni (K) (Gabrijel 64), Belerin, Džaka, Kokelan (Okslejd-Čemberlen 28), Remzi, Ivobi (Lukaš 63), Sančez, Žiru

Bornmut: Boruc, Fransis, Kuk, Ake, Danijels, Gosling, Arter, Stanislas, King (Surman 63), Frejzer (Smit 67), Vilson; trener E. Hau

Sudija: M. Oliver

Strelci: Sančez (70), Lukaš (75), Žiru (92) za Arsenal, Danijels (16), Vilson (20), Frejzer (58) za Bornmut

Žuti kartoni: Beljerin, Remzi, Mustafi u Arsenalu, Kuk, Boruc, Arter u Bornmutu

Crveni karton: Frensis u Bornmutu

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 60% : 40% Bornmut

Šutevi: Arsenal 14/4 : 12/6 Bornmut

Dodavanja: Arsenal 571 : 377 Bornmut

Korneri: Arsenal 7 : 4 Bornmut

Ofsajdi: Arsenal 3 : 2 Bornmut

Faulovi: Arsenal 12 : 10 Bornmut

 

Ko voli triler kao žanr, uživao je, ko voli Arsenal… valjda je već navikao da s vremena na vreme odgleda ovakve mečeve, posle kojih zuri u jednu tačku i pokušava da broj otkucaja svede na razumnu (lekarima prihvatljivu) cifru. Ko pak nije navikao… pa vreme mu je da prihvati realnost.

Krenimo redom. Meč nismo otvorili kako treba, protivnik je nametnuo svoj ritam i stil igre. Igrači Bornmuta su večeras bili, bar u prvih sat vremena igre hrabriji, odlučniji, brži, spretniji, pametniji… Čeh je sa odbranama krenuo već od devetog minuta. Oba gola su došla kao plod naših neshvatljivih grešaka. Prvo je Danijels u 16. minutu iskoristio odsustvo s boka, večeras baš slabog Beljerina, a samo pet minuta kasnije Džaka je napravio potpuno besmislen faul i poklon penal za domaćina. Kao šlag na tortu usledila je povreda Kokelana u 28. minutu i prinudna izmena. Tek u 29. minutu beležimo prvi naš šut ka golu! Do kraja poluvremena beležimo sjajan start Mustafija u odbrani i loš pokušaj Ivobij u napadu. Mršavo za tim koji se navodno bori za titulu.

OK, loše smo otvorili meč, možda je loše bio i pripremljen, ali očekivalo se da se trgnemo nakon poluvremena.  Umesto preokreta gledala se ista utakmica iz prvog poluvrmena, a novi šok je usledio u 58. minutu, kada se Frejzer probio s leve strane i kroz noge matirao Čeha. I tek tada igrači kao da su se prenuli iz dremeža. Već u sledećem minutu Sančez šutira, ali dobijamo samo korner. Do našeg prvog gola gledamo, uprkos tri primljena gola, večeras sjajnog Čeha kako brani slobodnjak i Oksa kako požrtvovano uklizava i sprečava katastrofu. Prvi šut u okvir Bornmuta je i prvi gol za Arsenal, Sančez glavom na asistenciju Žirua u 70. minutu! Da, prvi šut u okvir gola u 70. minutu! Nakon pet minuta nova asistencija Žirua, strelac Lukaš. Bornmut u 82. promašuje šut za pobedu, a već u sledećem ostaje sa igračem manje. Ali za potpuni preokret nismo imali snage. Remzi je u 86. zaustavljen u odličnoj prodoru na ivici peterca, da bi tek Žiru u 92. dao gol za izjednačenje. Prisebni Čeh nas spašava poraza u 94. minutu. Ako smo realni (i pošteni), ovo je bio maksimum, s obzirom kako smo odigrali prvo poluvreme i prvu trećinu drugog.

Zašto smo ovako loše odigrali je po meni značajnije pitanje od toga da li je trka u prvenstvu završena? Ali, ima li koga u Arsenalu da pruži razuman odgovor ili ćemo slušati žalopojke o suđenju, gustom rasporedu i sličnom??