Predah

Obično ne podnosim duže pauze od pravog fudbala ali sada je možda potreban manji odmor pre svega nama navijačima jer smo se kroz ovu sezonu stropoštavali sve do krajnje nepoznatih teritorija usput kamenovani i pljuvani od posmatrača sa strane koji su uživali u cirkusu “Arsenal“.

Posle crnog niza od četiri poraza vezali smo tri pobede uz gol razliku 8 – 1. Tukli smo Votford uz konačno odbranjen penal Čeha i to baš lajavcu Diniju i izbacili smo Milan iz LE i tako ušli u četvrtfinale tog takmičenja gde će nam protivnik biti CSKA koje vodi mladi Gončarenko.

Dvomeč sa Milanom na kraju nije doneo puno neizvesnosti jer smo zapravo čitav posao obavili na San Siru. Upalila se doduše crvena lampica kada je Čalhanoglu iznenadio Oooooospinu ali se vrlo brzo posle toga Velbek srušio u kaznenom Milana i sudija nije imao kud. Mislim, imao je ali…

Naravno posle svega krajnje nepristrasni mediji na ostrvu su se obrušili na Velbeka kako je obrukao Englesku i njihov fudbal, kako je bednik, prevarant, ništarija iako ga čak ni Gatuzo nije napadao. Od kada je Venger u Arsenalu jako retko se dešavalo da neki naš igrač odglumi penal dok su se drugi, pogotovo iz Junajteda, prosto utrkivali ko će bolje da odglumi ali nikada nisu popili takve kritike kao naši igrači. Možda baš zbog toga što je retko pa jedva dočekaju da pljuju.

Bolji smo bili u Italiji ali uz dva gola Velbeka i jedan Granita ukupno smo tukli Milan sa 5 – 1 i saga u LE se nastavlja. Još “samo“ dve prepreke do Liona a upravo ekipu koja je sanjala da igra finale na svom terenu je izbacio CSKA iako je prvu tekmu u Moskvi izgubio. 5. aprila ih dočekujemo na Ešburtonu a sedam dana kasnije idemo na njihov skoro otvoren stadion koji prima duplo manje ljudi od našeg. Sa njima smo se sreli u grupnoj fazi LŠ 2006. kada na dve utakmice nismo uspeli da im damo nijedan gol.

Pet dana pre prve utakmice u LE dočekujemo propali Stouk koji se grčevito bori za opstanak tako da ima vremena do 1. aprila da se gomila utisaka slegne i da se krene u završnicu sezone sa zapravo samo jednim ciljem. Izbaciti CSKA i ući u polufinale LE i onda uz malo ili mnogo sreće da se potrudimo da nam sezona potraje sve do 16. maja.

April nam je prebukiran i ako uđemo u polufinale odigraćemo čak osam utakmica za dvadeset i devet dana i moraju se tu i tamo sakupljati bodovi i u PL dok jednim okom posmatramo šta radi Barnli.

Dok ovo pišem zdravstvena situacija u fizičkom smislu je dosta dobra a valjda se i psihološka pomalo sređuje posle tri vezane pobede. U tom psihološkom smislu potrebna nam je stabilnost, pre svega na sredini terena jer se u odbranu do kraja sezone nećemo moći mnogo uzdati i zato mislim da bi Mohamed Elneni trebalo daleko više da igra jer se radi o igraču koji zna da poveže redove, koji je vrlo precizan i ekonomičan u slanju lopti i koji je i ranije pokazao da se na njega može računati i u defanzivi.

Kada pričamo o sredini terena jedan od mnogih znakova pitanja lebdi i nad Vilširom. Još uvek se ne može naslutiti da li će ostati ili ne. Za nas bi bilo dobro da prihvati novi ugovor pa ako kiksne uvek možemo da ga prodamo ali se sada Everton javio i ponudio mu dobar ugovor ako dođe na leto i to bez obeštećenja. To bi bio težak udarac za Arsenal jer smo mi Džeka oblikovali još u akademiji a evo već deset godina je prošlo otkako je postao deo prvog tima a svojevremeno je i bio viđen za nosioca igre i kapitena. Od kada se vratio iz Bornmuta njegove igre su uglavnom bile dobre jedino što dečko ima staklene noge. Džek je veliki borac i odličan fudbaler i sa dvadeset i šest godina mora i sam da povuče korak koji će u velikoj meri odlučiti njegov ostatak karijere. Sada ulazi u najbolje igračke godine i takođe je i na Vengeru da prelomi a Arsen je izjavio da želi da Vilšir ostane. Moraćemo verovatno da sačekamo leto da bi dobili odgovor na to, veoma važno pitanje.

Na leto bi trebalo da dobijemo još mnogo odgovora i po pitanju menadžerske pozicije i kada je u pitanju odbrana odnosno golmani. Čeh na kraju sezone puni trideset i šest godina i veliko je pitanje da li treba i da li može da brani još jednu sezonu dok će Ooooooospina verovatno da ode. Ukoliko bi došli u situaciju da za samo jedno leto jurimo prva dva golmana našli bi se u velikim problemima. Emi Martinez ima već dvadeset i pet godina a pozajmljen je Hetafeu za koji skoro uopšte i ne brani pa je i to veliki gaf uprave Arsenala. Uludo potrošena jednogodišnja pozajmica.

Eto doživeli smo i to da u roku od samo nekoliko dana Čeh odbrani penal i da Velbek da čak dva gola i to na jednoj utakmici. Čuda se ipak dešavaju. Odmarajte se do 1. aprila a onda krećemo u završnicu sezone u kojoj ne samo da neće biti Svetog Toteringema nego postoji realna mogućnost da Sparsi budu najbolje rangirani londonski klub još od 1995…i sanjajte stadion Liona a zapitajte se šta sada sanjaju Sančez i Murinjo.

OOH TO BE A GOONAH!