Ponovo osvojen Emirejts kup

Arsenal je, drugi put za redom, osvojio pripremni Emirejts kup. Ovo, već tradicionalno pripremno takmičenje, održano je deveti put, i to na Arsenalovom stadionu. Izuzetak je bila prošla sezona, kada ovo mini takmičenje nije održano zbog Evropskog prvenstva i rekonstrukcije terena.

Na ovogodišnjem EK učestvovali su sledeći timovi: Arsenal, Sevilja, Lajpcig i Benfika. Kup je trajao dva dana, a svaki klub je odigrao po isto toliko mečeva.

Pravila su, za one koji nisu pratili isto takmičenje u prethodnim iteracijama, malo neobična. Naime, pobeda, remi i poraz boduju se s 3, 1 i 0 bodova, kao i inače, ali se po bod dobija i za svaki postignut gol. Upravo zbog ovog dodatka regularnim pravilima Arsenal je osvojio pehar, uprkos tome što je Sevilja bila jedini tim s dve pobede.

Prvog dana takmičenja, Sevilja je minimalnim rezultatom pobedila Lajpcig, dok je Arsenal s 5 – 2 ispratio Benfiku. Iako su, možda, navijači očekivali ‘najjači’ sastav, Venger se odlučio da i dalje ne pokaže sve svoje karte. Na teren je poslao: Ospinu, Holdinga, Mertesakera, Kolašinca, Nelsona, Kokelana, Džaku, Mejtland-Najlsa, Volkota, Ivobija i Žirua, dok su s klupe šansu dobili još i Monreal, Čembers, Okslejd-Čembrlen, Remzi, Elneni, Ozil i Lakazet.

Što se individualnih partija tiče, vredi izdvojiti Seada Kolašinca, novo pojačanje iz Bundeslige, koji je delovao smireno na lopti, izuzetno fizički dominantno, i kao da drži stvari pod kontrolom na defanzivnom kraju terena. Od ‘omladinaca’, najviše se izdvojio Ris Nelson, momak koji je igrao na suprotnoj, desnoj, strani terena.

Drugog dana turnira, Sevilja je, u prilično nezanimljivoj utakmici pobedila domaću ekipu s 2 – 1, uz veoma lep gol bivšeg igrača Stouka Stivena N’Zonzija. Venger je na teren poslao nešto ‘ozbiljniji’ sastav: Čeh, Kosjelni, Elneni, Monreal, Beljerin, Okslejd-Čembrlen, Vilok, Remzi, Ozil, Velbek i Lakazet, dok su s klupe ušli Bramal, Džaka, Volkot i Ivobi. Ako ni počemu drugom, navijači Arsenala će ovu utakmicu moći da pamte po prvom golu Aleksandra Lakazeta na Emirejtsu. Aj’ pa neka ih bude još mnogo.

I tako, zahvaljujući pravilu ‘bod po golu’, Arsenal i Sevilja su završili s istim bodovnim saldom: 9, ali je domaći tim odneo kući pehar zbog više postignutih golova.

Narednu utakmicu Arsenal će, kao osvajač FA kupa, odigrati u Komjuniti šildu, protiv prvaka Engleske Čelsija, u nedelju 6. 8. od 15h po srpskom vremenu.

 

P.S. Redakcija vesti ASSC-a bi, ovim putem, želela da se izvini posetiocima sajta na neadekvatnom izveštavanju s Emirejts kupa. Leto, sunce, plaže, pivo, i iščekivanje pravog, takmičarskog, fudbala nas ubiše.