Pobeda Arsenala u Beogradu

Stadion: Rajko Mitić

Arsenal: Čeh, Holding, Elneni, Debuši, Nelson, Kokelan (Šeaf 90), Vilok (MekGuan 89), Mejtland-Najls, Vilšer, Volkot, Žiru; menadžer A. Venger

Crvena Zvezda: Borjan, Stojković, Le Talek, Savić (Babić 66), Rodić, Donald, Krstičić, Srnić (Gobeljić 83), Kanga, Radonjić, Boaći (Pešić 80); menadžer V. Milojević

Sudija: B. Bastijen (FRA)

Strelci: Žiru (85) za Arsenal

Žuti kartoni: Kokelan, Nelson (Arsenal), Rodić, Boaći, Le Talek, Borjan, Babić (Crvena zvezda)

Crveni karton: Rodić (Crvena zvezda)

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 57% : 43% Crvena zvezda

Šutevi: Arsenal 11/5 : 11/4 Crvena zvezda

Korneri: Arsenal 6 : 5 Crvena zvezda

Ofsajdi: Arsena 2 : 2 Crvena zvezda

Faulovi: Arsenal 13 : 11 Crvena zvezda

Dodavanja: Arsenal 572 : 380 Crvena zvezda

 

Kombinovani sastav Arsenala uspeo je, da sa igračem više u završnici meča, iščačka nekako pobedu u Beogradu i sa svih devet bodova, već sada počne da razmišlja o potencijalnim protivnicima u prolećnom delu evropskog takmičenja. Uspeh je postignut iz jedine prave akcije Arsenala na meču, u kojoj su učestvovali „starci“ u večerašnjem timu – Vilšer, Volkot i Žiru, koji je ponovo maestralnim potezom rešio pitanje pobednika. Ali nisu oni najzaslužniji za nova tri boda, pogotovo ne Žiru koga do tog momenta noga nije slušala, već Petr Čeh, koji je svojom prisebnošću i znanjem uspeo da zaustavi brojne napade beogradskog tima. Svakako se izdvajaju odbrane u 25, 31, 53. minutu. Boaći je čak pogodio prečku u 26. minutu. Ove šanse protivnika bile su plod njegovog zalaganja i pametne igre, s jedne strane, i totalnog odsustva ideje u Arsenalovoj igri, s druge strane.

Arsenal je u prvom poluvremenu imao šut Volkota u 15. minutu, dva vezana kornera pred kraj poluvremena i jedan period na samom početku drugog u kojem je vezao tri uzastopna napada. Tek kad se protivnik umorio, posle 60. minuta, preuzima se sredina terena, ali i tada bez jasne namere da se konkretno napadne, da se meč reši, protivnik baci na kolena. Kao da se išlo na nerešeno?

I onda, nakon što je protivnik ostao sa deset igrača na terenu, malo se dodaje gas, već pomenuta trojka – Vilšer, Volkot, Žiru pokazuju svu lepotu ove igre. Premalo za tim koji želi da ga smatraju za tim iz evropskog vrha, čak i kada igra sa kombinovanim timom. Venger je izgurao svoje, uzeo je svih devet bodova sa kombinovanim sastavima, večeras je čak i mreža ostala sačuvana, ali prikazano na meču ostavlja gorak ukus.

Od mlađih igrača svakako je Nelson pokazao najviše, mada će mu se pamtiti i ispadanje u 31. minutu. Debušijev povratak nakon skoro godinu dana, svakako raduje, kao i činjenica da je Vilšer konačno započeo meč. Sem gola i pobede, sve ostalo će se brzo zaboraviti.