„Ozil i Sančez da stave fudbal ispred novca“

Arsen Venger kaže da se uvek zalagao da igrači budu plaćeni prema onome što zaslužuju, ali i da veruje da su, u današnje vreme, fudbaleri toliko dobro finansijski stituirani da bi trebali da vode računa kako i gde igraju, a ne za koju sumu.

Nije tajna da Arsenal želi da produži ugovore sa svoje dve najveće zvezde, a istovremeno i dva igrača s najvećim platama, Mesutom Ozilom i Aleksisom Sančezom. Kako se piše po medijima, oni žele značajno povećanje plata pre nego što stave svoje potpise na nove, dugoročne ugovore. Venger se čak i našalio na ovu temu, rekavši da će mu trebati dobra banka da je opljačka, ne bi li zadržao Ozila.

Mislim da ovakvi igrači mogu da se izdignu iznad finansijskog aspekta, jer oni svakako nisu siromašni, i da gledaju sportsku stranu cele priče. Da li klub zadovoljava njihove potrebe uspesima na terenu? Ako je odgovor da, onda svaki premijerligaš može da se dogovori s igračem. Mi i dalje čuvamo stare klupske vrednosti: plaćamo igrače onoliko koliko možemo da priuštimo. I dalje postoji razlika u platama između različitih igrača. Sada je malo promenjena u odnosu na ono što smo imali kada sam stigao u klub, pre 20 godina, ali ne morate da brinete, svi su oni dobro plaćeni.“

Na pitanje da li ga brine pojava nove sorte igrača, koji naizgled samo jure za novcem, Venger odgovara negativno, iako priznaje da su takve stvari sada normalne.
Ne krivim nikoga. Da ste vi igrač, radili bi ste isto to. Zarađuješ onoliko koliko možeš. Iskreno, ceo svoj život se borim za svoje igrače. Da dobijaju velike nadoknade, ali u okvirima sposobnosti kluba. Oni moraju da osete da su im apetiti zadovoljeni. U idealnim situacijama ne čekamo poslednju godinu ugovora, i pregovaramo s igračima ranije (što je slučaj i sa Ozilom i Aleksisom). U suštini, kada potpišete ugovor na 4 godine, potpisali ste samo na dve. Jer, jednostava činjenica je ova: ako želite da zadržite igrača, morate da mu produžite ugovor. Malo je nelogično, jer dovodi do inflacije cena. Nikada ne nudite igraču manje para nego što on već dobija.