Novi poraz u gostima – Njukasl bolji na St. Džejmsu

Njukasl:  Dubravka, Jeldin, Laseles, Ležun, Dumet, Riči (od 86. Marfi), Diame, Šelvi, Kenedi, Perez (od 79. Joselu), Gejl (od 63. Slimani)
Arsenal: Čeh, Čejmbers (od 78. Mejtland-Najls), Mustafi, Holding, Monreal, Elneni, Džaka, Vilok (od 68. Velbek), Ivobi (od 86. Nketia), Obamejang, Lakazet
Stadion: St. Džejms Park

Kada posle poraza svoje ekipe trener izjavi da je taj meč „oslikao sezonu“, jasno je da situacija nije dobra. Arsenal je na Sent Džejms parku poražen od Njukasla, koji je na ovoj utakmici, praktično sigurno, obezbedio opstanak u Premijer ligi. Arsenalu je ovo peti uzastopni poraz van Emirata u PL. Taj niz je toliko dugačak da Tobdžije ne znaju za pobedu u gostima u 2018. godini! Bodovi su, redom, ostajali kod: Bornmuta, Svonsija, Totenhema, Brajtona, i sada Svraka. Priznaćemo da ove ekipe, uz moguć izuzetak komšija, i nisu ‘krem’ engleskog fudbala.

Počelo je dobro za goste: Obamejang je centrirao Lakazetu što je rezultiralo prvim golom na meču. Interesantno, ovaj gol je došao ‘bez igre’. Mustafi je poslao dugu loptu napred, koju je prihvatio Obamejang, i vratio je pred gol gde ju je dočekao njegov partner iz napada. Držao je Arsenal inicijativu, imao tri puta više dodavanja, i sve je ličilo na klasičan Arsenal: bleda terenska nadmoć, bezidejnost i uzaludni pokušaji da se stvori prava šansa. I onda, 15 minuta posle prvog gola, dogodilo se nešto što se ponavlja kao pokvareni LP. Centaršut protivničke ekipe, naša defanzivna linija spava, i primamo gol. Utrčao je Ajoze Perez ispred Mustafija koji ga nije primetio kao opasnost i poslao loptu u bliži ugao Čehovog gola. Utisak je da su obojica mogla, i morala, bolje. Met Riči je doneo preokret i pobedu Njukaslu u 68. minutu posle užasno loše intervencije Nača Monreala blizu kaznenog prostora.

Nije ova ekipa bila stvorena za magiju na terenu. Bez glavnih kreativaca – Ozila i Miktarijana, bez Vilšira, vezni red je bio prepušten na milost i nemilost Elneniju, Džaki i Viloku. Ovaj poslednji je postao 4. igrač koji je zaigrao za Arsenal u ligi a da je rođen nakon što je Venger preuzeo kormilo Arsenala. Partija koju je pružio ličila je na onu sa beogradske Marakane – ne bi se to moglo nazvati fudbalom. Jasno je da je Venger odlučio da odmori neke igrače posle puta preko cele Evrope posle utakmice u Moskvi, ali se istovremeno i postavlja pitanje koliko je odmora potrebno našim zvezdama kada, recimo, igrači Liverpula i Sitija igraju utakmice protiv težih protivnika s mnogo manje vremena za odmor. Izjavio je Venger posle utakmice da je put u Rusiju ‘ostavio traga na igračima’, te da je umor kod njih bio primetan. Nakon toga smo čuli priče o kvalitetu tima, zaboravljanju te, jedne loše, partije, i gledanju ka sledećem meču.

Već neko vreme je jasno da Arsenal ulaz u Ligu Šampiona mora da traži preko Lige Evrope, dok je Premijer liga ‘puštena niz vodu’. U kolu u kojem je Mančester Siti krunisan za novog prvaka Engleske, Arsenal zaostaje za liderom čak 33 boda. Šampion je ove sezone osvajao bod po kolu više od Tobdžija, koje su sada bliže 20. nego prvom mestu na tabeli! U ovoj sezoni, Vengerov tim ima 11 poraza, što izjednačava njegov negativni rekord iz 2005/06. Na žalost, ima još da se igra.