Novi čovek

U prošlom tekstu sam se već odjavio ali pre nego što se ode na odmor moram da se osvrnem na novog čoveka u klubu.

Posle dvadeset i dve godine imamo novog menadžera odnosno trenera jer je Gazidis jasno rekao da se odustaje od starog menadžerskog sistema i samim tim je nagovestio da će njegova i ovlašćenja Sanjeija i Mislintata biti veća. Nisam siguran koliko će ta nova hijerarhija da uspe pogotovo kada se bude odlučivalo ko je zaslužan odnosno ko je kriv.

Novi trener, novi sistem, nova podela poslova, novi Arsenal.

Mikel Arteta nije ali Unaj Emeri jeste taj novi čovek u klubu. Baskijac koji ima četrdeset i šest godina i čije ime mi je palo na pamet bukvalno dan, dva pre nego što će doći u klub. Nisam ga nešto specijalno priželjkivao već sam se začudio zašto ga Arsenal nije kontaktirao posle otkaza u Žermenu. Ipak jeste i to ne samo njega nego ukupno osam trenera sa kojima su vođeni razgovori u poslednje vreme. Neka od tih imena možemo naslutiti ali ne i sva i videćemo da li će novinari uspeti da saznaju o kojim osobama je reč.

Emeri je pobedio jer je uverio Gazidisa da je baš on prava osoba za veliki posao u velikom klubu posle odlaska velikog menadžera. Ivan je bio impresioniran pre svega odličnim poznavanjem Emerija kada su naši igrači u pitanju pa čak i oni iz akademije. Zatim njegov plan, njegova energija u koju ćemo se brzo uveriti jer se radi o čoveku koji ne miruje na klupi. Sam je rekao da mnogo traži i od sebe i od drugih i da je došao da Arsenal vrati tamo gde mu je i mesto, u vrh engleskog i evropskog fudbala.

Uvek sam se divio kako je uspeo da, pre svega, motiviše igrače Sevilje da čak tri puta zaredom osvajaju Ligu Evrope. Taj poduhvat mi je od tada bio apsolutna misterija i za to skidam kapu. Vodio je i Valensiju a poslednje dve godine i PSG ali su Francuzi neka sasvim druga priča u koju neću ni da ulazim.

Dakle, dobili smo energičnog, metodičnog, relativno mladog ali i već žestoko iskusnog stručnjaka koji ima težak posao ispred sebe. Kako stoje stvari novac za transfere neće biti veliki pa će Unaj morati da se osloni na postojeći tim uz pretpostavljam dva, tri pojačanja. Kako iz ovog tima izvući maksimum? Jedna od prvih stvari je da uđe u glave igrača jer defetizam i letargija nisu samo u glavama navijača Arsenala.

U Sevilji je forsirao 4 – 2 – 3 – 1 formaciju a u Parizu 4 – 3 – 3. Veruje u video analize i protivnika i svog tima a podseća na Vengera po tome što je rekao da više voli da pobedi sa 5 – 4 nego sa 1 – 0. Veruje takođe u presing sa i bez lopte a veliku pažnju posvećuje napadački nastrojenim krilnim bekovima što je i Venger radio.

Sa sobom dovodi i svoj tim saradnika – Karsedo, Pablo Vilja, Masač i čovek za video analize Manas.

Bilo mi je malo čudno kada sam gledao kako Emeri obilazi teretanu, bazen, svlačionicu, salu za video analize na Ešburtonu znajući da je izgled tih prostorija osmislio Profesor i da sada Unaj dolazi na gotovo a obojica su u istom godištu (46) potpisali za Arsenal, igrali na sredini terena i bili, najblaže rečeno, prosečni igrači kakav je slučaj sa većinom odličnih trenera a ratovali su jedan protiv drugog pre manje od dve godine u grupnoj fazi LŠ kada smo odigrali dva remija sa Žermenom.

Dobra stvar je što smo na vreme dobili novog trenera tako da ima na raspolaganju nešto manje od tri meseca da uspostavi svoj sistem, da usavrši engleski i da uđemo spremni u novu sezonu.

Sve manje i manje naših igrača ide na velika takmičenja pa na svetsko prvenstvo, ako sam dobro izračunao, idu samo sedmorica iz prvog tima a jedino Naćo i Mesut bi mogli duže da se zadrže. Sa jedne strane to govori o kvalitetu igrača ali sa druge strane je dobro što će Unaj na vreme da ima na raspolaganju veliki broj igrača.

Rano je za bilo kakve prognoze i niko sada ne može znati kako će se nova ekipa snaći na Ešburtonu ali uzbudljiva vremena su pred nama i moramo da stanemo iza novog čoveka i da vidimo šta će to novo doneti.

Ono što je sigurno novo su domaći dresovi koji spadaju među najodvratnije koje sam ikada video u Arsenalu. Ugovor sa Pumom bi morao da se brzo raskine jer to što rade se graniči sa bizarnim. Ljudi koji su ili baja koji je dizajnirao ovaj dres je žestoko opaljen i netalentovan a još je i debelo plaćen za to. Ja bih uradio dres sto puta bolje i to za dž ako treba.

Specijalno me zanima kakav će biti odnos novog trenera prema Liga odnosno FA kupu. Znamo da je Venger uglavnom mlađu ekipu gurao kroz LK dok je bio ekstremno ozbiljan prema FA kupu što se i vidi kroz trofeje gde je ubedljiv rekorder a i Arsenal je i dalje pošto je Junajted pukao u finalu. Ivan je nedvosmisleno rekao da je na Emeriju i da nastavi tradiciju Arsenala u svakom pogledu pa ćemo videti kakav će biti njegov odnos prema ova dva kup takmičenja. Sa daleko bogatijim klubom kakav je PSG osvoji je oba kupa dve godine zaredom pa znači nije izbirljiv niti gadljiv na titule, kakve god da su.

Međutim ima jedna slika koju pokušavam bezuspešno da izbacim iz glave. Ja nisam gledao okršaj PSG-a i Barselone u LŠ kada je posle 4 – 0 Emeri razvaljen i kada je potpisao za nas pogledao sam veoma neprijatan snimak. Jedan toliko iskusan trener bi morao da zna da je tekma završena tek kada sudija zazviždi. Taj njegov gaf je strašan. Unaji pobednički diže ruku a onda ga tresne šok svih šokova i šesti gol Barselone u nadoknadi. Nadam se da takav Emerijev izraz lica nećemo gledati dok je trener Arsenala.

Da podvučemo crtu , prvi utisak, kada je novi čovek u pitanju, je dobar ali na onaj drugi, mnogo važniji, ćemo morati da sačekamo još oko osamdeset dana.

OOH TO BE A GOONAH!