Neprelazni rok

Nadaleko čuvena reč koju Venger uporno ponavlja svojim igračima i nama je konzistentnost. Slažem se da je to interesantna i ključna reč ali bi mogao i od sebe da traži isto kada su formacije odnosno izbor igrača za određena mesta u pitanju. Krajem prošle sezone, tokom priprema i evo i na početku ove sezone bacaka se sa igračima uzduž i popreko poput drogiranog i duševno poremećenog generala koji i dalje traži pravu vojsku za bitku koju je već izgubio.

Pre petnaest ili dvadeset godina sam mogao da izdeklamujem prvi tim Arsenala da me probudite u pola noći a sada ne znam ko je ko, odnosno ko je gde. Štoper igra krilnog beka, krilni bek štopera, na sredini ko je igrao levo sada će desno i obrnuto, napadači igraju napred pa onda malo pozadi a onda malo levo ili malo desno i tako dalje. Samo Čeh zna gde će igrati dok ostali ne spavaju noćima pitajući se na kom delu terena će se naći na sledećoj utakmici. Formacije se menjaju za svaku tekmu i tokom mečeva pa umesto da time zbunjujemo protivnike uspeli smo da sami sebi zavrtimo glavu. Kuda sve ovo vodi zaista ne znam ali se plašim da se moj umereni optimizam pred početak sezone polako ne pretvori u neumereni pesimizam.

Odigrali sme dve (para)normalne tekme na početku prvenstva i stiče se utisak već viđenog. Pobeda i poraz uz gol razliku 4 – 4 i to protiv timova koji tradicionalno ne predstavljaju vrh engleskog fudbala. Protiv Lestera smo iz dubine najdubljeg bunara izvukli tri boda i to ponovo uz pomoć Žirua koji je sada na samo jedan gol od kluba 100 a koštao je tri ili četiri puta manje od Lakazeta dok smo na Britaniji izgubili bez datog gola i taj poraz boli žestoko i iako je to stari, dobro poznati bol, na njega se teško možemo navići….i eto nas tamo gde smo često puta i bili na početku sezone – u problemu.

Čitava gungula i zamešateljstvo oko prelaznih rokova mi se i ranije smučilo i sada su to samo kapi koje prelivaju odavno punu čašu ili flašu ako hoćete. Stalno imam utisak da prvenstvo nije počelo jer igrači lete iz kluba u klub a zapravo je počelo. Bodovi se uzimaju ili gube dok igrači stoje u rafovima i izlozima i dok im radnici kao u nekom nadrealnom supermarketu brzinom svetlosti menjaju cene koje im vise sa vratova. Fudbalski agenti trče naokolo kao sumanuti dok im kinta ispada iz džepova a mi stojimo i gledamo levo – desno, desno – levo pokušavajući da uhvatimo suštinu koja se nekim čudom uvek izmigolji taman kad smo pomislili da smo je nagazili. Nisu u pitanju samo sumanute cifre koje se plaćaju već i način na koji se odlazi kao i odabir klubova pojedinih igrača. Ovako neće moći još dugo i barem što se tiče samog roka planira se da od sledeće sezone market bude zatvoren pre početka prvenstva.

Dobre stvari su to što je Lakazet dao gol iz prve šanse i to na Ešburtonu i što je Kolašinac na toj tekmi odigrao dosta dobro ali se već na Britaniji sve to raspalo kao da je lošim lepkom, onako seljački, zalepljeno. Najmanje polovina naših igrača još nije u formi dok se druga polovina pita šta da radi sa tom formom. Ponavljam, imamo dobar tim, kvalitetne igrače ali nam treba super lepak a Venger kao da ga ni ove sezone nema. Ukoliko igrači Arsenala, drugi menadžeri i Ganeri osete i najmanju nesigurnost, kolebanje ili strah kod Vengera, gotovi smo. U Premijer ligi tuđa krv se najlakše namiriše i dok si trepnuo okom već si na kolenima i deset bodova daleko od vodećeg tima. Pamet u glavu, ljudi, dovedite se u red pod hitno.

Konačno smo počeli da se oslobađamo nekih igrača. Paulista je prodat Valensiji i samo će vreme pokazati da li je to bio dobar ili loš potez. Nije puno proveo u Arsenalu, nije mnogo ni igrao, bio je nekad slab a nekad dobar. Meni možda neće mnogo nedostajati ali je pitanje da li će klubu nedostajati jedan solidan odbrambeni igrač koji je mogao da igra na više pozicija. Dženkinson je pozajmljen Birmingemu i njegova besciljna lutanja se nastavljaju.

Kažu prve tekme se bacaju u vodu a mi smo usput i tri boda bacili dok je Junajted uzeo svih šest bez primljenog gola. Izgleda kao uvod u sezonu strave i užasa a sada idemo na noge Liverpulu koji je takođe vrljavo započeo kampanju pa će oba tima probati da se operu na Enfildu jedino što će Skauzeri biti malo umorniji jer večeras igraju sa Hofenhajmom.

Sutra ćemo dobiti i protivnika u Liga kupu i to u sramotnom terminu, zbog sponzora, u 5.15. ujutro po našem vremenu pa ko hoće da gleda uživo žreb neka navije sat ili taman kada dođe sa pijanke. Plašim se da će se zbog para jednog dana dobar deo Premijer lige i igrati u Kini. U međuvremenu savetujem Vengera da u to vreme, oko petice rano izjutra, budi Velbeka da potpuno sam trenira kako se daju golovi.

OOH TO BE A GOONAH!