Najava utakmice 16. kola: Everton – Arsenal

„THIS IS YOUR LAST CHANCE. AFTER THIS, THERE IS NO TURNING BACK. YOU TAKE THE BLUE PILL – THE STORY ENDS, YOU WAKE UP IN YOUR BED AND BELIEVE WHATEVER YOU WANT TO BELIEVE. YOU TAKE THE RED PILL – YOU STAY IN WONDERLAND AND I SHOW YOU HOW DEEP THE RABBIT-HOLE GOES.“

Uprkos jakoj kiši i mogućem gustom saobraćaju koji nas očekuju večeras u Liverpulu nadamo se da Tomas Anderson Neo neće kasniti na sastanak sa Morfeusom na Gudisonu.

Jedna od osnovnih čari Premijer lige je deo oko Božića, kada se utakmice igraju na tri dana i kada ćemo apstinenciju zameniti pravim doziranjem utakmica.

Nakon više nego dobrog izdanja protiv Stouka gostujemo ekipi koja je na papiru veoma kvalitetna, i od koje se sa Kumanom na čelu više očekuje od onoga što su pružili do sada. Nakon prvih pet kola, u kojima su osvojili trinaest bodova, usledio je pad forme i u narednih deset utakmica su ostvarili jednu pobedu uz četiri remija, te se sa dvadeset bodova nalaze na devetom mestu uz nula gol razliku [19 datih 19 primljenih].

Lukaku je ubedljivo najbolji strelac ekipe sa devet postignutih golova, a prate ga Barkli, Beri i Kolman sa po dva. Ako izuzmemo Bolasija koji je pribeležio četiri asistencije i koji nažalost neće igrati do godinu dana zbog pokidanih prednjih ukrštenih ligamenata koje je “zaradio“ protiv Mančestera, Lukaku je takođe prvi asistent ekipe, one koja će večeras izaći na teren [3]. U prošlom kolu postigao je dva gola, ali i to je bilo nedovoljno da se osvoji i bod protiv Votforda.

Znao sam ga kada je igrao u Belgiji. Došao je u Čelzi veoma rano i jednom kada je igrač u velikom londonskom klubu, teško ga je dovesti.

Na Lukakua će uz Kosjelnog motriti Gabriel. Mustafi će biti van terena oko tri nedelje. Dodatni peh je povreda Remzija koji neće biti spreman za Everton.

Kako je i Profesor rekao, ide se iz utakmice u utakmicu, rano je pričati o tituli i favoritima. Ova utakmica dodatno dobija na važnosti jer nakon nje igramo sa Sitijem, Čelzi ima devet uzastopnih pobeda, a Liverpul je vezao dva meča bez pobede i daće sve od sebe da sutra dođu do nje. Nema kalkulacija, velika je konkurencija u vrhu i svaka pobeda je zlata vredna.

Na činjenicu da nas je Everton pobedio jednom u prethodnih devetnaest utakmica Venger je rekao:
„Ne znam zašto je to tako. Uvek se pripremamo dobro zato što je to veoma težak teren. To je teren koji ima dušu i koji je pun istorije, to je definitivno ono što nas drži opreznim.“

Ako uzmemo u obzir kreirane šanse i šuteve na gol Everton se nalazi malo iznad sredine tabele, dok su po broju dopuštenih šansi u donjem delu. Po šutevima u okvir gola smo slični, njihovih 72 naspram naših 76.

Sem Bolasija, domaćin nema većih problema. Jedino su Bešić i Penington van stroja.

Ronald Kuman je na konferenciji istakao da je njegovom timu potreban balans u timu, između individualnog kvaliteta, timskog fudbala, kao i fizičkog i psihičkog. Takođe je pozvao na kompaktnost i više agresivnosti. Na pitanje da li Evertonovi igrači sumnjaju da mogu izneti njegovu ideju na terenu, odgovorio je sa: „Pitajte igrače.“

Iako možda nije bilo dovoljno vremena za odmor, biće nam potrebno punih 90 minuta kvalitetnog fudbala kako bismo odneli bodove sa Gudisona.

Za kraj Arsenove reči:
„Rekao sam više puta da smo mi 25, ne 11, i to je dokazano ove sezone više nego bilo koje prethodne. Ako uspemo da održimo taj duh, to će nam pomoći da budemo čak i više efikasni tokom Božićnog perioda.“

COYG

 

Datum: 13.12.2016.

Vreme: 20:45h

Stadion: Gudison Park

Mogući sastavi

Everton: Stekelenburg, Bejns, Kolman, Vilijams, Džagelka, Beri, Mekarti, Barkli, Miralas, Lukaku, Delafeu

Arsenal: Čeh, Gabriel, Mustafi, Kosjelni, Monreal, Kokelan, Džaka, Ozil, Volkot, Oks, Sančez

Povrede i suspenzije

Everton: Bolasi, Bešić, Penington

Arsenal: Remzi, Kazorla, Debiši, Akpom, Mertezaker, Velbek, Mustafi

 

Diskutujte o ovoj utakmici na našem forumu >