Mustafi nosi Arsenal u sebi

Letnja pridošlica i igrač od koga se očekuje da sa Kosjelnim čini štoperski tandem i hapsi sve zverke protivničkih ekipa čini se veoma prilagodljivim na Arsenalov stil fudbala.

Čovek koji je prošao školu Evertona, Sampdorije, bio jedan od glavnih igrača u Valensiji i osvajač svetskog prvenstva sa Nemačkom od starta se ustalio u našoj zadnjoj liniji, odigravši sva tri meča, dva u prvenstvu i jedan u ligi šampiona. Arsenal nije sačuvao gol u ta tri meča, bilo je propusta i par grešaka u komunikaciji, međutim utisak je da Venger ipak nije bio tek tako željan da vidi Mustafija u crvenom dresu. Kad se tome pridoda suma koja je data Valensiji (41 milion evra) deluje da je sve samo ne slučajnost što je baš Škodran završio kod nas. Bilo je tu i drugih prelomnih tačaka, kao što je povreda Gabrijela, međutim nije lepo radovati se tuđoj nesreći.  Svakako, taj splet okolnosti nas je doveo do situacije da pišemo o uspešnosti igrača, umesto o tome ko će od bekova preći na štopersku poziciju.

Kada se pogleda broj pasova u prethonda dva kola Premijer lige, možemo biti slobodni i reći da je Mustafi stvoren za Arsenal. Nalazi se na čelu liste uspešnih dodavanja:

  1. Mustafi 141
  2. Kolarov 127
  3. Vilijams 126
  4. Kosjelni 116
  5. Bejns 112

Uspešnost dodavanja prelazi 90%, od 152 dodavanja, sa 141 uspešnim taj procenat je 92.8, što ga smešta u top tri u prethodna dva kola, uzimajući u obzir igrače koji su odigrali preko 150 minuta i imali preko 100 pasova, iza Kosjelnog (95.9) i Vilijamsa (94), s tim što su obojica imala 21 i 18 pasova manje respektivno.

Takođe je isto pokazao i u Parizu gde je imao 55 uspešnih dodavanja od 59 (93%). Kosjelni je za to vreme imao 45 od 49 (92%).

Umeće iznošenja lopte i pouzdanost u kontroli od strane štopera su stvari na kojima je i Gvardiola stavljao akcenat ovog leta, te doveo Stounsa za 55,6 miliona evra. Baš što se tiče uspešnosti pasa Mustafi je znatno bolji u odnosu na Stounsovih 82.9% na prethodna dva meča, odnosno 89,2% ukupno. Mustafi takođe više učestvuje u završnoj trećini sa 13 uspešnih pasova za sada.

Samo neka tako nastavi!