Mikel Arteta blizu klupe Arsenala

Po rečima Darren-a sa Tvitera, Mikel Arteta sada figurira kao glavni kandidat za menadžera Arsenala.

Bivši kapiten Arsenala je, veruje se, prvi pik Ivana Gazidisa da zameni Arsena Vengera. Pored poznatijih fudbalskih imena koja su kružila po medijima u poslednjih nekoliko nedelja, a među kojima su Alegri, Nagelsman, Anćeloti, Edi Houv, itd. Arteta jedini nema iskustvo vođenja prvog tima nekog kluba, ali je u poslednje dve godine bio pomoćnik Pepu Gvardioli u Mančester Sitiju.

Gazidis, koji je u nekoliko navrata izjavljivao da novi menadžer u klubu mora da prihvati ‘novu strukturu’ koja podrazumeva da više niko neće imati nivo slobode koji je imao Venger, ne krije da je otvoren za pravljenje ‘hrabrih poteza’ kako bi unapredio Arsenal. Po njegovim rečima, uz ranije pomenuto, Arsenal mora da nastavi lep, napadački fudbal, i da nastavi s praksom davanja šanse mladim igračima.

Podsetimo, Arteta (36) je svoju karijeru započeo u Barseloni, prešavši u škotski Rendžers pre nego što je debitovao za prvi tim Katalonskog kluba. Put ga je, potom, vodio preko Real Sosijedada i Evertona do Arsenala, u kojem je za pet godina odigrao 110 mečeva. Nakon penzionisanja, prihvatio je poziv svog sunarodnika i otišao da ‘uči zanat’ u Sitiju.

Navodno, pregovori su u dovoljno poodmakloj fazi da rukovodstvo Arsenala već priča s budućim menadžerom o potencijalnim pojačanjima – u stručnom štabu kao i na terenu.