Kreiranje tradicije

Dođe 6. avgust i vreme je za Komjuniti šild. Svi su uzbuđeni oko starta prvenstva, međutim pitanje je da li je ovo stiglo sa jednim već. Većina igrača nema jasno definisanu ulogu na terenu i dalje, kao ni predstavu o minutima koji ih očekuju. Danas smo opet odigrali taktički pretumbano meč sa Čelzijem koji je igrao u najjačoj formaciji i kom smo nakon osvojene titule uzeli FA kup. Mada sa druge strane, koliko god vremena Vengeru da daš, on je jedan od onih koji čeka da sve odradi u poslednjem trenutku i napravi sebi dodatne pogodnosti. Te pogodnosti nisu uvek dolazile onako kako se on nadao.

Ivobi, Velbek i Lakazet su činili veoma agilan trio na vrhu formacije, a i pokrenuli su Arsenal koji je u početnih 15 minuta držao inicijativu

U 22. minutu smo bili najbliži golu. Nakon šuta Lakazeta Kurtoa je bio savladan, međutim lopta pogađa stativu i sreća za Čelzi.

Ivobi je nastavio istim intenzitetom kao na pripremama. Nekoliko puta je driblingom i pasom izbacivao po dva igrača i potezima govorio da je fudbaler koji koristi glavu, a ima i kreatorski pedigre.

U 27. minutu je usledio Kejhilov lakat u Mertezakerovu glavu pri skoku, tako da je Per nakon ukazane pomoći morao da napusti igru i ustupi mesto igraču koji je bosanski polu čovek polu bik, Seadu Kolašincu. Da Per ne shvati udarac lično Kejhil se pobrinuo u nastavku meča, kada se zaleteo i u skoku sudario sa Davidom Luizom koji je dalje poslat na intervenciju.

Menjale su se inicijative, ali na poluvreme se otišlo sa rezultatom 0:0.

Elneni je imao veliku želju za igrom i bio je među rastrčenijim na terenu.

Nedogo nakon početka drugog, prilikom gužve kod našeg šestaensterca, odbrana nije pokrila Mozesa koji je nakon Kejhilovog odigravanja glavom preko naše zadnje linije, stigao prvi do lopte i sproveo je u mrežu. 0:1

Nakon toga su Žiru i Volkot ušli u igru umesto Lakazeta i Ivobija, a na drugoj strani su debi zabeležili Morata i Rudiger.

U 80. minutu se desila situacija koja je preokrenula meč.  Prvo je Pedro startovao nad Elnenijem sa leđa, za direktan crveni karton, da bi dva igrača čije prave moći navijači Premijer liga i dalje nije upoznali, bili tvorci za izjednačenje. Džaka je izveo prekid, centrirao i pogodio Kolašinca, koji je glavom iza leđa odbrane Čelzija postigao gol za svoj prvenac i 1:1.

Ostali su 10 minuta i eventualni penali.

U 87. minutu priliku je dobio jedan od igrača čije se ime stotinu puta više pominje nego pre dva meseca i igrač koji je zapalio internet fenomenalnim potezom na treningu. Rajs Nelson je zamenio Velbeka.

Volkot i dalje zarađuje minute, da li u stilu naših klubova, koji guraju što više igrača ne bi li ih prodali i zaradili što više ili zato što Venger ima božanskog strpljenja. Malo je reći dve izgledne situacije pred sam kraj meča Volkot nije uspeo da iskoristi i na žalost nikako da se vidi napredak u njegovoj igri. Često se pitam kako bi završavali utakmice da se u svim Volkotovim prilikama nađe neki drugi igrač.

Pred sam kraj imali smo korner, međutim rezultat je ostao nepromenjen.

Ušlo se u penale koji su se danas izvodili po probnom A-B-B-A sistemu koji će se primeniti u engleskom fudbalu od ove sezone. Smenjivanje izvođača je isto kao u tenisu kod taj-brejka.

Kejhil je pogodio prvi šut, da bi onda Arsenal preuzeo naredna dva u kojima su Volkot i Monreal bili precizni.

Nakon toga iznenadna odluka Kurtoe da šutira penal. Da li pod uticajem mnogo puta emitovanog Kengura ili sećanja iz mlađih dana kada je Čilavert plenio terenima, uglavnom lopta je otišla daleko iznad gola. Iz šoka nije uspeo da se povrati ni Morata i Čeh je izašao kao pobednik.

Ostalo je da iskoristimo naredna dva penala i nastavimo tradiciju gde Komjuniti osvajaju ekipe koje su osvojile kup. Tako je bilo prethodna 3 puta. Od ta 3 puta, 2 puta smo to bili mi 2014. i 2015.

Prvo je Oks sigurno izveo penal da bi Olivije krunisao meč i doneo novi pehar u vitrine kluba. Ima simbolike u tome što je baš on bio taj koji je izveo odlučujući.

Nastavili smo neprikosnovenost na Vembliju, ali level koji smo odavno dostigli i dalje stoji neotključan pred nama. Na vratima nivoa ispisana je ‘Premijer liga’. Davno smo prešli prethodne nivoe, čak se i vraćali, kupili propušteno, ali u tim nivoima više ništa nije ostalo. Naš sledeći zadatak je Premijer liga i ništa drugo.

I za sve one koji su gledali SK Srbija, nadamo se da će Abramovič odrešiti kosu. Keša za nadogradnju svakako ima.

Sastavi

Arsenal: Čeh, Monreal, Mertezaker (Kolašinac 33′), Holding, Džaka, Elneni, Oks , Beljerin, Velbek (Nelson ’88), Ivobi (Vilok 67′), Lakazet (Žiru  66′)

Čelzi: Kurtoa, Luiz, Aspilikueta, Kejhil, Fabregas, Kante, Alonso (Rudiger 78′), Mozes, Vilijan (Musonda 82′), Pedro, Baščuaji (Morata 74′)

U petak veliki dan i otvaranje prvenstva sa Lesterom. Videćemo ko će sve biti u konkurenciji. Sančez, Remzi i Ozil bi trebalo da budu spremni.

COYG!!!