Kosjelni rešio nerešivu enigmu

Izgleda da je devedesetih godina bilo podjednako teško prići Pablo Eskobaru koliko danas Tomu Hitonu i da je Pablo samo imao prilike da gleda ovakav Barnli, strateško pozicioniranje i disciplinu svojih ljudi zasnovao bi na onoj kakvu su imali domaćini, a Šon Dajša bi postavio za savetnika.

U zadnjoj liniji Barnlija igralo je pet igrača, ispred njih, u samo par metara, bilo je minimum još trojica koji su branili Turf Mur. Ujednačena kretnja sa presing iskakanjima na oko 25 metara i sprintom ka startnoj poziciji bili su suština ideje da se zaboravi na fudbal već sačuva gol. Povremeni kontra-napadi su donosili strepnju u redove navijača Arsenala, a srećom Majkl Kin je pogodio samo prečku u meču u kome je bilo nemoguće dati dva gola. Veći deo utakmice Vouks je proveo na 45 metara od Hitona, dok su Gudmundson i Bojd povremeno istrčavali i vršili pritisak na našoj polovini.

Sančez je bio najopasniji kod nas, potvrdio je svoju trenutnu formu i sve bolje se snalazi u samom špicu. Najviše je kreirao i malo je delilo da jedan od njegovih šuteva zavšri u mreži. Frustrirajuć meč, u kome do gola vodi ili savršen napad ili kardinalna greška. Ništa od ta dva se nije desilo za vreme 90 minuta. Najvišu poziciju na terenu domaći su držali u sedamdesetim minutima meča, što je išlo na našu ruku. Konačno su bili izvučeni iz krila Hitona i zamalo bili kažnjeni, kada je Volkot šutirao tik pored stative. Nakon 80. pritisak Arsenala bio je sve veći, a zatim se ušlo u nadoknadu vremena, tih dva minuta u kojih je sve stalo. Tačno po isteku 120 sekundi umesto centraršuta usledio je pas ka Sančezu koji je poslao loptu u šestaesterac, Volkot odigrao glavom do Oksa koji u srećnoj okolnosti pogađa Kosjelnog i lopta završava u mreži za konačnih 0 1. Pred sam sudijski zvižduk velika pobeda, možda i ključna za nastavak takmičenja.

Dobijen je meč na kome se osvaja titula, meč koji vredi više od tri boda, jer će ovde padati još neke ekipe pored Liverpula.

 

Statistika:

Arsenal – Pasovi 636 od 735 (86.5%), Šutevi 18 (3), Korneri 6, Žuti kartoni 0

Barnli – Pasovi 240 od 338 (71%), Šutevi 10 (1), Korneri 2, Žuti kartoni 0

Individualno:

Šutevi: Volkot 5, Sančez, Ozil 4, Ivobi 2, Elneni, Kosjelni, Oks 1

Kreirane šanse: Sančez 8, Kazorla, Volkot 2, Ozil, Beljerin, Ivobi 1

 

Sastavi:

Arsenal: Čeh, Monreal, Kosijelni, Mustafi, Belerin, Džaka (od 72. Elneni), Kazorla, Ivobi (od 72. Okslejd-Čebrlejn), Volkot, Ozil, Sančez.

Barnli: Hiton, Louton, Kin, Mi, Vard, Bojd, Defur (od 62. Arfild), Marni, Hendrik, Gudmundson, Vouks

Sudija: Kreg Pouson

Gledalaca: 20,982