Koen Bramal – Iz fabrike automobila u Arsenal

Dvadesetogodišnji Koen Bramal, do nedavno levi bek sedmoligaša Hednesfort Tauna, postao je igrač Arsenala. Bramal i njegov agent Li Pejn su u razgovoru za Skaj Sports objasnili kako je došlo do toga da momak koji je do juče radio u fabrici automobila danas trenira sa Aleksisom Sančezom, Mesutom Ozilom i ostalim zvezdama londonskog kluba.

„Radio sam u Bentli fabrici automobila. Bio je to stalni posao, radio sam na sklapanju hladnjaka i sa velikim mašinama na pokretnoj traci“.

Radio sam prekovremeno i igrao za Hednesford Taun u isto vreme, odlazeći na treninge utorkom i četvrtkom, a igrajući mečeve subotom. Bilo je naporno.

On je čuo da bi mogao biti proglašen tehnološkim viškom u fabrici nekoliko dana pre Božića. „Kada su mi rekli pomislio sam da moram naći neko rešenje što pre. A onda sam narednog dana saznao da Arsenal želi da dođem na probu“.

Možda najveće zasluge što momak koji je juče igrao protiv Kolvil Tauna i Skelmersdejla danas trenira u London Kolniju ima njegov agent Li Pejn. Pejn je bivši fudbaler koji je 1988. u tada rekordnom transferu za niže lige od 125 000 funti prešao iz Barneta u Njukastl. Zbog ozbiljne povrede kolena njegova fudbalska karijera nije potrajala, ali sada radi kao agent, koristeći svoje iskustvo da mlade igrače iz nižih liga „progura“ što dalje.

„Koen je bio na probi u Šefild Venzdeju. Igrao je za njihov tim do 23 godine protiv Birmingema u njihovom trening centru i nekako se pogodilo da je skaut Arsenala Brajan Mekdermot bio tamo. Ne zbog nekog posebnog razloga, jednostavno se pogodilo da je tog dana želeo da gleda taj meč“, kaže Pejn.

„Koen mu je privukao pažnju i želeo je da se malo više raspita o njemu. Kontaktirao me je i pitao da li mu ja vodim karijeru. Ja sam odgovorio potvrdno a on je kazao da mu se dopada. Pitao je da li može doću u Arsenal posle Božića. Pitao sam „A da li može ovog popodneva?“ On se složio i ja sam odmah pozvao Koena.

„Vozio sam ka kući kako bih pokupio stvari za probu u Šruzberi Taunu kada me je Li pozvao. Pomislio sam da je šala i nije mi se to dopalo, ali čim mi je rekao da je ozbiljan pokupio sam svoje stvari i uputio se pravo u London“.

On je stigao u London Kolni baš kada su prvotimci ulazili na teren. „Bio sam zatečen. Otišao sam tamo misleći da ću trenirati sa mladom ekipom, ali su mi rekli da ću dva dana trenirati sa prvotimcima. Bio sam šokiran“.

„Njihov nivo je neverovatan. Sve je neopisivo precizno. Toliko dobro drže i dodaju loptu. Bila je neverovatna čast prisustvovati tome i svi su bili sjajni prema meni. Deni Velbek, Aleks Okslejd-Čembrlejn i Čuba Akpom su bili uz mene sve vreme. Mislim da sam se pokazao dobro“.

Dok je Bramal trenirao sa zvezdama Tobžija, Pejn je sve gledao sa strane. „Posle pet minuta sam pomislio da će mu ponuditi ugovor. Odigrao je nekoliko pasova sa Aleksisom Sančezom, uputio nekoliko centaršuteva i dobro završavao stvari. Arsen Venger je sve gledao i klimao glavom. Znao sam da je ostavio dobar prvi utisak, a drugog dana je Koen to i potvrdio“.

Pejn kaže da je Venger bio oduševljen Bramalovom brzinom: „Drugog dana su radili sprintove. Koen ima atletsku pozadinu. On leti preko terena i ima neverovatan rad stopalima. Sećam se Vengerovog pogleda dok je on protrčavao pored njega i bio sam uveren da je oduševljen. Ne možete samo treningom postići takvu brzinu“.

Stiv Rouli je rekao da za 30 godina nije video igrača koji dolazi iz kluba tog nivoa da uradi to što je on uradio.

„Radim ovo dugo i bio sam u sličnim situacijama i ranije, ali sam sada bio toliko uzbuđen zbog Koena. Sve je prošlo kako treba. Na kraju treninga smo otišli u klupsku kantinu i šef skautinga Stiv Rouli je došao do nas. Rekao je da za 30 godina nije video igrača koji dolazi iz kluba tog nivoa da uradi to što je on uradio“.

„To je neverovatna stvar za Koena. Pričamo o jednom od najvećih klubova na planeti. Ovakve stvari se jednostavno ne dešavaju. Uobičajeno bi bilo da se sastavi tromesečni izveštaj od strane dva ili tri različita skauta i onda izradi profil. Ovo što se desilo sa Koenom je neverovatno“.

Bramal je uobičajeni mladić. On opisuje Vengera kao „sjajnog lika“ i kaže da je njegova majka plakala kada se odselio od kuće, ali je jasno da je potpuno fokusiran na izazove koji slede. Svakako se ne očekuje da on odmah zaigra u prvom timu Arsenala, ali je optimističan po pitanju budućnosti.

„U narednih 6 meseci želim da poradim na zadržavanju lopte, snazi i navikavanju tela na ovakav tempo. Nadam se da ću učestvovati u predsezonskim pripremama i probati da se probijem u prvi tim. To je moj cilj, to je ono što želim da ostvarim što je pre moguće. I daću sve od sebe da to i ispunim“.

A na pitanje da li će mu nedostajati posao u fabrici on kaže: „Zapravo će mi i nedostajati. Skoro sve slobodne dane sam iskoristio za odlaske na probe. Ne znam šta bi se desilo da sam ostao bez posla. A sada treniram sa igračima Arsenala, to je kao ostvarenje sna. Ovakve stvari se ne dešavaju često“.