Bez isplate za Krenkeov KSE, prvi put od 2013.

Po prvi put od 2013. godine Arsenal neće isplatiti godišnju nadoknadu u visini od 3 miliona funti kompaniji Kroenke Sports & Entertainment, koja se nalazi u vlasništvu većinskog akcionara londonskog kluba Stena Krenkea.

Isplata, na ime usluga koje KSE pruža Arsenalu, se pojavljuje u finansijskim izveštajima svake godine od 2013. Nikakvo objašnjenje u vezi prekida isplata nije dato, ali se se veruje da američka kompanija i dalje pruža usluge Arsenalu. Sve je usledilo nakon pisma ostalih akcionara Tobdžija, predvođenih Ališerom Usmanovim i Arsenal Supporters’ Trust-om (AST), u kome je zatraženo razjašnjenje ovih isplata.

Predsednik kluba ser Čips Kesvik je prošle godine rekao da je KSE jedna od najrespektabilnijih sportskih organizacija u Americi, te da je ona pomogla Arsenalu u razvoju komercialnog, medijskog i sportskog sektora.

„Ne znam koliko vas vodi svoj sopstveni biznis, ali oni koji vode znaju da je najbolji savet koji možete da dobijete – brz savet.“ rekao je tada on.

KSE je kompanija koja u svom vlasništvu ima Krenkeov košarkaški, hokej, fudbalski (MLS) i lakros tim, kao i niz sportskih objekata, medijskih i sistema za prodaju ulaznica.

Nakon konsultacije sa stručnjacima, AST je na adresu KSE-a uputio niz detaljnih pitanja u vezi ovih isplata – da li postoji ugovor za usluge, da li je urađena valuacija konkurentnih kompanija, da li je uopšte postojao tender za obavljanje ovih usluga i kakvi su detalji u vezi poreskih nadoknada na ime isplata.

„AST je srećan što su ove isplate prekinute nakon našeg pritiska na upravni odbor, poslušali su nas i isplate neće biti ove godine.“ kazao je predstavnik AST-a Tim Pejton.