Arsenov romantizam

Betovenova 9. simfonija

Kjubrikova Odiseja u svemiru 2001

Kingova Mračna kula 1-7

Maljevičev Supremus 56

Arsenalov meč sa Čelsijem poluvreme 1

Konačno! Mnogo truda je uloženo i radnih sati nakupljeno da bi na kraju delo bilo i objavljeno. Premijerno u subotu u 18 i 30 po našem vremenu.

Neosporno da je vera uvek bila prisutna, međutim inspiracija nije neiscrpni izvor i svaki umetnik mora proći kroz iskušenja kako egzistencionalne prirode tako i prirode karatkera. Finalni oblik se gradi dugo, iz dana u dan, nedelje u nedelju, godine u godinu, i sve dok je napredak prisutan pravi put nije promašen. Svaki korak unazad, često ume biti dva koraka unapred i nije džabe ono da se iz grešaka najbolje i uči.

Sezonu smo otvorili nesigurno, bez fokusa i već tada je bilo jasno da će ići na bolje. Od izgubljenih bodova, preko pobeda koje nas nisu ubedile da je suprostavljanje već klasičnom trošenju novca prava stvar i koje su samo nijanse delile, došli smo do one prave, verovatno i najbolje u poslednjih nekoliko sezona. Promašene pasove, asimetričnost, nesigurnost i očaj, zamenili su skladnost, simetrija, samopouzdanje i sreća. Od kada je Majkl Oliver dao znak za početak meča, tim je ličio na Kurosavinih sedam iliti jedanaest samuraja. Igrali smo bez poštede, sa jakim presingom na sredini terena i disciplinovanim postavljanjem u odbrani. Pokazali smo usredsređenost i rešenost da se napravi balans u kosmosu, te hrabro ulazili u svaki duel. Tri gola i tri remek-dela, već u prvom poluvremenu, Sančez, Volkot i Ozil. Da, treba da se poklope kockice, Čelsi i dalje traži formu, Kejhil je pogrešio kod prvog, Ozil je imao sreće da stativa ne pokvari onakav sprint, asistenciju Sančeza (L1 trougao), a zatim i fantastičan šut. Sreća prati hrabre, tako kažu. Za drugi gol se skida kapa onome ko da na igrici, a šta reći kada to napraviš Čelsiju i svim tim samouverenim, nesimpatičnim tipovima. 3, 2, 1 i prvi gol, majstorska reakcija Aleksisa za svoj 47. gol na prvih sto utakmica, uz 26 asistencija, što ga stavlja rame uz rame sa Anrijem, koji ima gol više.

Drugo poluvreme je bilo rutinsko i uspeli smo da se prištedimo za naredne mečeve uz par grešaka koje ćemo lako preboleti.

Odbrana, sredina i napad, svi su delovali hitro, mnogo pretrčali i pritiskali loptu, Kosjelni je pokazao još jednu besprekornu partiju i na inteligentan način dobio rat sa Koštom, a uklizavanje Beljerina je ostavilo bez daha mnoge. Uz jak presing u prvom poluvremenu, otvarao se prostor za Čelsi da sa par dobrih pasova otvori situaciju pred golom, međutim pribranost odbrane i nedostatak podrške od strane njihovih igrača doprineli su da mreža ostane netaknuta. Kasnije smo mogli doći do još nekog gola i slaviti ubedljivije.

Jedini loš utisak ostavila je povreda Kokelana, zbog koje je i ranije odsustvovao, a sumnja se da bi to moglo biti opet minimum mesec dana. Sreća je da imamo raspoložene igrače na toj poziciji, Elneni i Džaka igraju sve bolje, a navijači su željni još nekog šuta sa preko 30 metara ili bar pozivanja Granita na to, ma gde on primio loptu.

 

Statistika:

Arsenal – Pasovi 436 od 522 (83.5%), Šutevi 14 (5), Korneri 9, Žuti kartoni 0

Čelsi – Pasovi 442 od 532 (83.1%), Šutevi 9 (2), Korneri 1, Žuti kartoni 2

Individualno:

Šutevi: Sančez 4, Mustafi, Volkot, Džaka 2, Beljerin, Kazorla, Žiru, Ozil 1

Kreirane šanse: Ozil 3, Sančez, Beljerin, Gibs 2, Kazorla, Ivobi 1

 

Nadamo se svi da će ovo biti samo pilot epizoda jedne fantastične Arsenalove serije.

SCENARIO I REŽIJA:

Arsen Venger

ASISTENT REŽIJE:

Stiv Bould

ULOGE:

Petr Čeh

Ektor Beljerin     Škodran Mustafi     Loran Kosjelni     Naćo Monreal

Fransis Kokelan (Granit Džaka 31)     Santi Kazorla

Tio Volkot     Mesut Ozil     Aleks Ivobi (Kiran Gibs 69)

Aleksis Sančez (Olivije Žiru 79)

U OSTALIM ULOGAMA:

Kurtoa, Kejhil, David Luiz, Ivanović, Aspilikueta, Kante, Matić, Vilijan, Fabregas, Azar, Rodrigez, Alonso, Bačuai.

ZVUK:

60,028 ljudi

SEKUNDARNI IZVOR ZVUKA:

Dijego Košta

ZAHVALJUJEMO SE:

Gunners pabu i svim pivarama sveta

To be continued…

COYG