Arsenal trijumfovao na gostovanju u Sautemptonu

Stadion: Sv. Meri

Poseta: 31.474

Arsenal: Čeh, Monreal, Mustafi, Holding, Okslejd-Čemberlen (Beljerin 36), Remzi , Džaka, Gibs, Sančez, Ozil (Kokelan 89), Velbek (Žiru 80)

Sautempton: Forster, Sedrik, Stivens, Jošida, Bertrand, Romeu, Dejvis, Vard-Prous (Bufal 70), Tadić (Rodrigez 80), Redmond (Long 70), Gabiadini

Sudija: Dž. Mos

Strelci: Sančez (60), Žiru (83)

Žuti kartoni: Ozil, Beljerin u Arsenalu, Vard-Prous u Sautemptonu

 

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 53% : 47% Sautempton

Šutevi: Arsenal 11/4 : 14/3 Sautempton

Korneri: Arsenal 5 : 5 Sautempton

Ofsajdi: Arsena 1 : 2 Sautempton

Faulovi: Arsenal 5 : 8 Sautempton

Dodavanja: Arsenal 503 : 432 Sautempton

 

Dosadio sam i Bogu i narodu, stalnim konstatovanjem kako utakmice zaista počinjemo tek nakon odigranih 25-30 minuta prvog poluvremena. Večeras to nije bio slučaj, naprotiv. Arsenal je krenuo silovito od prvog minuta i tokom prvih pola časa igre je kontrolisao meč i imao veći posed lopte. Ali završni pas, najčešće kod Ozila, i udarac kod Remzija, nisu funkcionisali dovoljno dobro za postizanje gola. Posle prinudne zamene Okslejd-Čembrlena zbog povrede u 35. minutu, pali smo u fazi napada, izgubili kontrolu, istovremeno gubeći i posed lopte. Junak i najzalužniji što se na odmor nije otišlo sa zaostatkom, kad već nije moglo sa prednošću, opet je bio sjajni Petr Čeh. Oba šuta Svetaca koji su išli u mrežu majstorski je odbranio.

Drugo poluvreme smo ovorili podjednako borbeno, ako ne i srčanije od prvog, što je uskoro dovelo i do vođstva. Minut 60. – Džaka je sa sredine protivnikovog dela igrališta prosledio loptu do Ozila, ovaj hitro do „brižnog“ Sančeza koji sjajnom fintom Stivensa i Longa šalje u obližnju pekaru po burek (s mesom, dabome) i jogurt, a on potom levom nogom postiže gol. Divna akcija, izvanredan prijem lopte i finta pravog majstora ove igre za zasluženo vođstvo! Osetili smo da je vreme za pritisak i vršimo pravu opsadu gola Sautemptona, a u 67. minutu Mustafi je oprobao svoj šut, koji nije bio dovoljno precizan. Sveci se nekako oslobađaju pritiska i ponovo gledamo potpuno otvoren meč.

Može Žiru da se mršti koliko god hoće, ali ove sezone mu uloga džokera sasvim lepo leži. To smo videli i večeras, kada je zatresao mrežu, za pobedu i konačnih 0:2, samo tri minuta nakon ulaska sa klupe. Ponovo smo imali  tropoteznu akciju na delu – Sančez, iskosa sa nekih 19 metara dijagonalom pronalazi Remzija na drugoj stativi, koji glavom asistira Žiruu koji neometan, takođe glavom, postiže pobedonosni gol!

Utakmicu, inače zaostali meč iz 26. kola od koje su mnogi zazirali, štaviše strahovali, smo posle ovoga rutinski priveli kraju. Imamo 48 sati predaha, a onda u subotu od 18.30h polaganje male mature na temu „Kako uzeti tri boda i istovremeno ne završiti na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju?“ Da li uopšte treba reći da igramo 13. dana meseca maja? Zato momci pamet u glavu, nek vas sreća prati, a Svevišnji čuva!