Arsenal osvojio FA kup!

Stadion: Vembli

Poseta: 89.472

Arsenal: Ospina, Monreal, Mertesaker (K), Holding, Beljerin, Remzi, Džaka, Okslejd-Čemberlen, Sančez (Elneni 92), Ozil, Velbek (Žiru 78)

Čelzi: Kurtoa, Kejhil, Luiz, Aspilkueta, Mozes, Kante, Matić (Fabregas 61), Alonso, Azar, Košta (Batsuaji 88), Pedro (Vilijan 76); menadžer A. Konte

Sudija: A. Tejlor

Strelci: Sančez (4), Remzi (79) za Arsenal, D. Košta (76) za Čelzi

Žuti kartoni: Remzi, Holding, Džaka, Kokelan u Arsenalu, Mozes, Kante u Čelziju

Crveni karton: Mozes (drugi žuti) u Čelziju

 

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 52% : 48% Čelzi

Šutevi: Arsenal 16/6 : 18/5 Čelzi

Korneri: Arsenal 7 : 5 Čelzi

Ofsajdi: Arsena 0 : 0 Čelzi

Faulovi: Arsenal 15 : 11 Čelzi

Dodavanja: Arsenal 487 : 432 Čelzi

 

Arsenal je danas ispisao novu stranicu svoje istorije, ali i istorije najstarijeg fudbalskog takmičenja – Arsenal je osvojio rekordni 13 FA kup, a njegov menadžer Arsen Venger je sa sedam osvojenih kupova postao trener sa najviše osvojenih kupova! A malo ko se nadao da će desetkovani Arsenal, kada je zadnja linija u pitanju, moći da pobedi novog šampiona Premijer lige Čelzi, koji je ubedljivo došao do titule. Više je razloga dovelo do ovog veličanstvenog uspeha. 1. faktor – Venger: Koliko god osporavao Vengera, moram da priznam da posotoji jedno takmičenje koje mu leži – u FA kupu je izgubio samo jedno finale i nije mu ovo prvi put da kao slabiji podigne slavljenički pehar. Konteu je ovo prvo finale FA kupa i razlika se videla. 2. faktor – trenutna forma: silne zaostale utakmice su nam nametnule da završnicu sezone odigramo u ritmu nedelja/sreda, a bodovni zaostatak nas je naterao da svaki meč doživljavamo kao presudni za spas sezone. Ušli smo u dobar ritam baš kad je trebalo, i naučili da igramo pod velikim pritiskom. S druge strane Čelzi je lagano išao ka tituli, a po njenom osvajanju smanjio je broj obrtaja. Videlo se danas tokom dobrog dela meča da su igrači Čelzija odavno prošli zenit svoje forme 3. faktor – značaj utakmice: Čelzi je jurišao za duplu krunu, mi za spas sezone od totalnog fijaska. Ostali smo bez nama izgleda najdražeg trofeja – 4. mesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu šampiona za samo jedan bod (videti pod: porazi od Votforda, VBA – nakon koje počinje saga oko menadžera, Kristal Palasa i nespreman ulazak u sezonu te poraz od Liverpula u prvom kolu). Jednom je vala i to moralo da se desi, pa smo sada, kao svi loši studenti kampanjci, tražili poslednju šansu za spas u drugom oktobarskom roku. Naši motivi su bili jači i to se videlo danas. A kao oblak lebdelo je nad svim ganerskim glavama pitanje šta nas tek čeka nakon ovog meča… dokazano je bolje stvari u kući sređivati nakon uspeha.

Utakmicu smo počeli sa puno inicijative i vrlo brzo smo realizovali takav pristup. Aleksis je, po ko zna koji put ove sezone dokazao da za njega nema izgubljene lopte, i iz takve njegove želje došlo se do vodećeg gola. Da li je bila ruka? Iskreno da priznam mislim da nije, ali i ako jeste koga još briga?! Sudije i njihove odluke su sastavni deo sporta, gol je priznat, tako da idemo dalje. A dalje je Arsenal nastavio u istom ritmu, sve do 35. minuta – ređale su se šanse, Ozil, Remzi, Velbek, činilo se da drugi gol visi u vazduhu. Tek u završnici, kada smo malo ostali bez daha i kada se Čelzi pribrao, odbrana je stavljena na probu, ali na poluvreme odlazimo sa vođstvom.

Šta će im Konte reći i kako da mi pročitamo tu misao, to mi se vrzmalo po glavi tokom poluvremena. Biće da im je rekao da se što više šutira iz svih pozicija, da očekuje da se mi povučemo i da Košta započne svoj Gmaz šou. I zaista su krenuli da se ređaju njihovi udarci – Kante, Mozes, Pedro, a i Košta je počeo rat sa Holdingom, ali ono sa čim nisu računali je da je Arsenal rešio da osvojio ovaj kup napadom, a ne odbranom. Beljerin je danas igrao vrlo ofnazivno u drugom poluvremenu i bio je stalna pretnja po danas lošu odbranu Čelzija. U 65. minutu sam poslao sms sledeće sadržine: „Uzimamo kup! Imamo ih!“, jer me je takav pristup ubedio da je večeras veče za trijumf.

Minuti su prolazili a mi smo imali sve više samopouzdanja. Onda nam je Mozes uručio izgubljeni novogodišnji paketić svojim drugim žutim, isključujućim kartonom. Ali da ne bude suviše lako postarao se Košta koji je uspeo da uglavi gol šutom između Holdinga i Mertesakera u 76. minutu. Arsenal je odmah uzvratio Remzijevim golom glavom na sjajan centaršut Žirua sa leve strane. Ako sam dobro čuo komentatora trebalo nam je 38 sekundi igre. E tako se igra fudbal, bez straha, premišljanja, oklevanja, na gol i za gol. Čelzi svakako treba da bude zadovoljan ovim časnim porazom, s obzirom na brojne prilike koje smo propustili.

Beljerin ne staje sa prodorima, ali ga gol neće, kao ni Ozila koji pravi majstorsku fintu, ali pogađa samo stativu. Košta, pre izlaska pokazuje da je jedina ozbiljna pretnja, ali Ospina brani. Nakon četiri minuta nadoknade vremena crveno-beli deo Londona počinje da slavi, a i svi Ganeri širom sveta! Kup je naš!!!

Neka slavlje traje kao što i priliči, tri puna dana, a potom gospodo iz Upravnog odbora, osloodite nas više mučne neizvesnosti saopštite nam ko je menadžer, i odmah počnite svoje aktivnosti na pijaci, kako kupovne, tako i prodajne. Možda bi umesto Lige Evrope igrali ponovo Ligu šamiona da smo se lane bolje spremili i racionalnije, mislim na tajming, kupovali. Ali i pre menadžera i pre transfera, rešite pre svega i saopštite nam šta želite sa ovim klubom! Gde ga vidite 2022, a gde 2027. godine. Svi mi bi vam bili neizmerno zahvalni na tome! I shvatite ne postoji šampion četvrtog mesta. Postoje samo šampioni i ostali.

Uživajmo u ovoj velikoj pobedi Arsenala!

Veliki pozdrav do Emirejts kupa.