Arsenal objavio najnoviji finansijski izveštaj

Arsenal je objavio izveštaj za finansijsku godinu zaključno sa 31. majem 2016. Iako izveštaj pokazuje smanjenje profita u odnosu na isti period prethodne godine, sa 18,2 na 2,9 miliona funti, promet se značajno uvećao, sa 329,3 na 350,6 miliona.

Dodatni prihodi od TV prava i komercijalnog sektora su omogućili Arsenu Vengeru veći budžet za transfere, ali prihodi od transfera igrača su gotovo minimalni (2 miliona) jer je klub konačno rešio da stane na put prodaji najboljih članova ekipe. Sa druge strane, troškovi za plate su porasli sa 192,3 na 195,4 miliona.

Sa fiksnom ratom za otplatu kredita za izgradnju novog stadiona kao jedinim dugom, Arsenal sa rezervama u banci od 191,1 milion funti, doduše nešto manjim od protekle godine (193,1 milion), a pritom ne računajući u to rezerve za otplatu kredita, zadržava visok nivo finansijske stabilnosti.

Tome treba dodati i da se prihodi od novog ugovora Premijer lige sa TV kućama očekuju tek od ove sezone, što će dodatno uticati na i onako pozitivno finansijsko stanje kluba.

Komentarišući ovaj izveštaj predsednik kluba ser Čips Kesvik je rekao:

„Uživali smo u sezoni napretka, na terenu i van njega. Gledajući u budućnost treba reći i da je novi ugovor o TV prenosima obezbedio dodatni podsticaj Premijer ligi, koja je već najbolja liga na svetu. Znamo da će konkurencija biti još teža ove sezone i zbog toga smo značajno uložili kako bi poboljšali već odličan tim koji imamo. Zbog toga gledamo na ovu sezonu sa velikim optimizmom i samopouzdanjem“.

Sličnog mišljenja je i izvšni direktor Arsenala Ivan Gazidis:

„Uveren sam da će ovaj progres i vrednosti koje gajimo doneti uspeh koji svi željno isčekujemo. Naša ambicija je kristalno jasna a to je da osvajamo najveće trofeje i učinimo Arsenalove navijače ovde i širom sveta ponosnim na ovaj sjajan klub. Ponosnim na naše vrednosti, na način na koji poslujemo i ponosnim na naš tim“.