Arsenal 2:0 VBA

Stadion: Emirati

Poseta: 59.134

Arsenal: Čeh, Monreal, Kosjelni, Mustafi, Beljerin, Elneni, Džaka, Kolašinac, Sančez (Ozil 83), Remzi (Mejtland-Najls 94), Lakazet (Žiru 83); menadžer A. Venger

WBA: Foster, Evans, Hegazi, Douson, Nijom (Filips 74), Livermor (Morison 63), Kričovijak, Beri, Gins, Robson-Kanu (Rondon 64), Rodrigez; mendžer T. Pjulis

Sudija: R. Medli

Strelci: Lakazet (20, 67)

Žuti kartoni: Sančez (Arsenal), Evans, Douson, Kričovijak, Nijom (WBA)

 

Statistika:

Posed lopte: Arsenal 69% : 31% WBA

Šutevi: Arsenal 16/6 : 7/3 WBA

Korneri: Arsenal 7 : 4 WBA

Ofsajdi: Arsena 0 : 0 WBA

Faulovi: Arsenal 8 : 17 WBA

Dodavanja: Arsenal 616 : 273 WBA

 

 

Arsenal je ostvario novu pobedu, kojom je otvorio seriju, nadamo se pobeda, u mečevima sa, bar na papiru, lakšim protivnicima. Lično veoma volim termin ponedeljkom od 21h – nema drugih interesantnih mečeva PL koji bi mi se preklapali, a sem toga utakmice ponedeljkom znaju često da budu veoma interesantne i sa dosta golova. Da će i večeras biti zanimljivo postarao se Venger, ovog puta u pozitivnom smislu, jer je najzad uradio ono, na šta su strpljivo, kao i uvek, čekali navijači Arsenala – da vide u napadu Lakazeta i Sančeza zajedno. Revanširao mu se kolega Pjulis, koji je svojim momcima dozvolio da igraju fudbal, a da se manu „autobusa“. Tako smo dobili jedan otvoren, fajterski, ali i ne tako lagan meč za navijače Arsenala. Bar do 70. minuta.

Gledali smo dva različita poluvremena večeras. U prvom se napadalo na obe strane. Inspirisani Sančez je otvorio meč slobodnim udarcem u 4. minutu, ali već u 8. šut igrača VBA je zaustavila stativa, a šut tako odbijene lopte je završio preko gola. Remzi je pokušao glavom u 11. minutu, opet neprecizno. Do vođstva je Arsenal došao nakon sjajnog slobodnjaka koji je izveo Sančez, a loptu koja je pogodila prečku Lakazet je glavom ubacio u gol. Igrači Arsenala su bili raspoloženi za igru večeras  – u 32. minutu videli smo sjajnu akciju Remzija, Elnenija, Sančeza koji prosleđuje loptu Remziju, koji je možda mogao i da padne u kontaktu sa golmanom. Sančez je posebno bio opasan iz prekida… Tokom čitavog poluvremena igrači VBA su bili jaki na sredini i povremenim prodorima pretili golu Arsenala. Pred kraj poluvremena su dodali gas i stvorili veći broj prilika. Čeh je već bio savladan u 38. minutu, ali je Monreal ipak izbacio loptu sa gol linije. Rodrigez je zabeležio čak tri šuta do odlaska na poluvreme. Statistika je zabeležila da su igrači tima iz Birmingema šutirali 7/3 naspram Arsenalovih 5/2 tokom prvog dela igre.

Drugo poluvreme je donelo izmenjenu sliku na terenu. Prvih 25 minuta u nastavku igre Arsenal je toliko pojačao tempo da je imao posed lopte veći od 70% i tako protivniku onemogućio da napada. Koliko je to bilo moćno na terenu pokazuje podatak da je VBA drugo poluvreme završio bez upućenog šuta ka Čehovom golu! Večeras to nije bilo, kao što često zna da bude, samo jalov posed lopte. Naprotiv, gledali smo lepršavi, inspirisani, zanimljiv Arsenal. Kolašinac je u 51. minutu napravio sjajan prodor s leve strane, poslao na vreme loptu ka Elneniju, ovaj se okrenuo i dodao Lakazetu nakon čijeg šuta je izboren korner. Ili u 65. minutu nakon serije duplih pasova, opet samo korner. Pre toga u 61. minutu Sančez je, po ko zna koji put, pokazao o kakvom majstoru fudbala se radi – žargonski rečeno poslao je dva igrača VBA „po burek i jogurt“. Ipak do drugog gola, gola za pobedu, došlo se iz penala u 67. minutu, strelac Lakazet. Isti igrač je sjajnom dijagonalom Sančeza poslužen u 70. minutu ali mu je lopta prešla preko noge. Posle toga tempo je opao, igra je bila pod kontrolom i igralo se najviše na sredini. Do kraja beležimo još odličan udarac Remzija u 90. minutu.

Brz, lucidan, željan golova, takav je bio Arsenal večeras. Neka momci nastave tako, pa da što češće imamo dilemu, kao večeras, kome dati priznanje za igrača meča?